Inloggen

Schelte Meinsma: “Performance-based marketing kost tijd, investeer efficiënt en effectief”

Google Analytics

Schelte Meinsma is eigenaar bij DBK | Masters in Online Business, adviseur, trainer en docent. Met vijftien jaar e-commerce-ervaring op zak helpt hij anderen naar een hoger niveau te tillen. Samen met zijn collega Froucke Strijker deelt hij de kneepjes van zijn vak in de e-learning Performance-based Marketing. We spraken Schelte over de struikelblokken in performance-based marketing en hij licht een tipje van sluier op over de e-learning.

Wat valt je op als je kijkt naar de ontwikkelingen in performance-based marketing?

“Het valt me op dat men nog altijd denkt dat een internetonderneming gemakkelijk te runnen is. Veel bedrijven besteden maximaal 2 tot 4 uur per week aan Google Advertising, kijken nauwelijks naar Google Analytics en hebben geen kaas gegeten van Google Tag Manager. We zijn dus nog nergens en we zitten nog steeds niet in een volwassen markt. Het aantal tools en theorieën blijft ondertussen groeien, maar in de praktijk moet je er tijd in blijven steken om het te beheersen. En ik vind dat tijd vaak de ontbrekende factor is bij goed internetondernemen.”

Is tijd dan ook de factor die koplopers laat onderscheiden van de rest?

“Grote spelers hebben inderdaad vaak volledige focus en capaciteit. Zij kiezen er bewust voor om te werken met de data en weten wat het hen oplevert. Bovendien zijn ze er vaak ook al in het begin mee begonnen: ik denk dat sommige spelers kansloos zouden zijn als ze nu nog zouden moeten beginnen.”

“De kunst is, in mijn ogen, dat je goede inzichten haalt uit performance-based marketing, maar ook op gevoel keuzes maakt. Je moet een gevoel hebben met de markt. Een goed voorbeeld van een speler die data met gevoelselementen combineert, is Coolblue. Zij werken conceptmatig, bedenken leuke acties, maar voegen daar ook bepaalde sausjes aan toe en denken anders dan anderen. De human touch is cruciaal.”

Wat zijn de belangrijkste leerpunten die je meegeeft in de e-learning Performance-based Marketing?

“Het grootste struikelblok in performance-based marketing is vaak tijd. In combinatie met wat het oplevert is tijd een belangrijke factor. Het analyseren van data en het optimaliseren van conversie is cruciaal, maar tegelijkertijd de meest moeilijke disciplines die je bij elkaar moet brengen. In de e-learning leer je beslissingen te nemen over de kanalenmix, kijkend naar de tijd die je erin moet investeren en wat het oplevert. Aan het einde van de e-learning kun je de effectiviteit en de efficiëntie van je digitale marketingkanalen verbeteren. Zo maak je van een dubbeltje een euro!”

De e-learning is gratis beschikbaar. Maak een account aan via mijn.e-academy.org en start meteen met leren. Binnen een uur ben je op de hoogte van hoe je performance-based marketing in je eigen organisatie in kunt zetten.

Naar Mijn e-Academy >

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds