Inloggen

Waarom AI onmisbaar is binnen elk e-commerce bedrijf

Gezichtsherkenning, persoonlijke aanbevelingen bij een streamingsdienst of een 24/7 chatbot zijn voorbeelden van Artificial Intelligence (AI). Zijn dit de enige manieren waarop AI toegepast kan worden binnen e-commerce? Zeker niet, want deze vooruitstrevende techniek biedt nog veel meer toepassingen die waarde toevoegen aan de customer journey en interne processen van jouw organisatie. Maar waarom zet je AI in?

AI inzetten binnen e-commerce

Er zijn verschillende redenen om AI in te zetten binnen een e-commerce organisatie. Eén voorbeeld is het feit dat je de klantervaring verbetert door klanten gepersonaliseerde content te bieden. Maar er zijn nog meer redenen waarom je AI zou moeten inzetten. Hieronder lichten we de redenen toe aan de hand van praktijkvoorbeelden

Automatiseren op een slimme manier

Je kunt door middel van AI (bedrijfs-)processen op een slimme manier automatiseren. Waar ‘gewone’ automatisering goed is in het overnemen van taken met voorgeprogrammeerde ‘als dit, dan dat’-regels, kun je met AI de meer intelligentere herhalende processen automatiseren.

Voorbeeld: Picnic (de online supermarkt) gebruikt AI om het binnengekomen fruit te checken op kwaliteit. Zo checken ze de bananen op bruine vlekken en een te groene kleur door gebruik te maken van beeldherkenning. De bananen die niet voldoen aan de juiste kleur, worden van de band gehaald. Zo automatiseren ze het proces en waarborgen ze de kwaliteit van het fruit.

Daling van de kosten

Je kunt bedrijfskosten besparen door processen binnen een bedrijf slim te automatiseren. Machines of systemen kunnen er zelfs voor zorgen dat sommige processen makkelijker en sneller uitgevoerd worden. Hierdoor is er meer tijd over voor creatieve zaken waar de mens juist in uitblinkt en/of kun je juist geld besparen, omdat je minder personeelsuren nodig hebt voor eenzelfde uitkomst.

Voorbeeld: Een groothandel in elektronica en installatiemateriaal heeft een zeer groot productaanbod met veel productcategorieën. Zij zochten naar een wijze waarop producten makkelijker aan de juiste categorie konden worden toegevoegd op de webshop. Door een algoritme te schrijven waarbij de nieuwe producten automatisch in de juiste categorie werden geplaatst, waren er 30% minder personeelsuren nodig.

Hogere conversieratio’s

Evenveel aandacht besteden aan ieder product op je webshop is simpelweg niet mogelijk. AI biedt hier een uitkomst voor. Bijvoorbeeld door voor ieder product een automatische tekst te genereren, eigenschappen van een product uit de productinformatie te halen of automatisch prijzen aan te passen op basis van vraag, aanbod en concurrentie. Ook kunnen algoritmes ingezet worden bij conversion rate optimization (CRO). Hiermee wordt het mogelijk om de kwaliteit van productinformatie, de presentatie en prijs te verbeteren en daarmee de conversieratio’s te verhogen.

Voorbeeld: Als je bij elektronicaheld BBC een product koopt, dan krijg je op de webshop meteen gerelateerde producten te zien. Koop je een bepaald type stofzuiger, dan zie je meteen welke stofzuigerzakken of andere accessoires bij dit type passen. Ze zorgen met deze toepassing, een recommender-system, voor hogere verkoopcijfers.

Go for it!

Overtuigd waarom je AI moet inzetten? In de e-learning introductie in AI voor e-commerce leer je met theoretische en pakkende praktijkvoorbeelden onder andere te bepalen welke toepassingen relevant zijn binnen de customer journey van jouw webshop

Heb je al een account bij Mijn e-Academy? Start direct met de e-learning!

Heb je nog geen account bij Mijn e-Academy? Maak dan eerst gratis en binnen een minuut een account aan. Vervolgens kun je meteen aan de slag.

 

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds