Inloggen

Forecasting in e-Logistiek

Deze introductiemodule geeft je een inzicht in de wereld van forecasting binnen e-logistiek en hoe dit aspect van grote waarde kan zijn voor jouw (e-commerce)bedrijf.

Start met leren

Een goed beeld van de toekomst is van onschatbare waarde voor (web)winkeliers en andere ondernemers. Inzicht in pieken en dalen (bijvoorbeeld vanwege seizoenen), een groeiend of afnemend aantal klanten en/of opkomende trends die van invloed zijn op de bedrijfsvoering, zorgt ervoor dat hierop ingespeeld kan worden via investeringen en voorraadbeheer.

Inspelen op de verwachte toekomst

Hoe fijn zou het zijn als je als bedrijf zelfs maar een glimp kon krijgen van de (nabije) toekomst? Als je kon zien in hoeverre het consumenten- en/of koopgedrag verandert, hoeveel voorraad je nodig hebt tijdens piekperioden, welke ontwikkelingen binnenkort gaan spelen en welke trends er dan zijn. Dergelijk inzicht zou het leven een stuk makkelijker maken, maar helaas hebben we geen glazen bol.

Toch kunnen we op basis van resultaten uit het heden en verleden en verzamelde (klant)data wel degelijk een inschatting maken van wat er komen gaat. Op basis van deze gegevens kunnen bedrijven scenario’s creëren voor hoe de consumentenvraag zich gaat ontwikkelen, welke productie en voorraad daarbij passen en hoe de (internationale) logistieke keten daar een rol in speelt. Daarmee kunnen bedrijven zich goed voorbereiden op de toekomst en ervoor zorgen dat ze flexibel kunnen opereren.

Dit noemen we forecasting en in deze e-learning gaan we hier verder op in binnen het vakgebied van e-logistiek, oftewel de logistiek achter aankopen via internet. Zo kun je lezen hoe dit precies in z’n werk gaat en welke factoren hierop van invloed zijn. Daarnaast zie je wat de belangrijkste voordelen van forecasting zijn en hoe je om moet gaan met over- en/of under-forecasting.

Je leert:

 • wat forecasting precies inhoudt binnen e-logistiek;
 • dat het niet gaat om precies forecasten, maar juist om het effectief inzetten van scenario’s;
 • waarom je als online ondernemer actief aan de slag moet gaan met forecasting;
 • hoe je via zes stappen forecasting effectief kunt inzetten voor jouw bedrijf;
 • hoe je de belangrijkste drempels rondom forecasting kunt weerleggen;
 • wat er wordt bedoeld met over- en under-forecasting en hoe je deze kunt voorkomen;
 • wat de belangrijkste (geavanceerde) forecastingmethoden zijn.

Deze e-learning is uitermate geschikt voor managers en medewerkers van de logistieke, commerciële en financiële afdelingen binnen (web)winkels en andere ondernemingen.

Aan de slag met forecasting in e-logistiek

Start direct met leren en laat je met behulp van deze e-learning bijspijkeren op het gebied van forecasting in e-logistiek. Ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Rond je deze voldoende af? Dan ontvang je een persoonlijk certificaat!

Naar Mijn e-Academy >

Partners

 • Logo Thuiswinkel.org
 • Logo Koninklijke INretail
 • Logo Techniek Nederland
 • Logo Stichting Detailhandelsfonds