Inloggen

4 type AI-technieken voor e-commerce

Artificial Intelligence (AI) is een techniek die we steeds vaker zien in onze samenleving en ook in de wereld van e-commerce belangrijker wordt. Want wil je waarde toevoegen aan de beleving van je klanten? Of juist de interne processen binnen jouw organisatie efficiënter inrichten? Dan biedt AI in beide gevallen uitkomst.

Binnen e-commerce zijn er veel verschillende manieren waarop je AI kunt toepassen. Zo kan AI gebruikt worden om suggesties aan de klant te doen op basis van beeldherkenning, maar ook om jouw database met producten op betere wijze te classificeren. Hieronder vind je vier typen AI-technieken, zodat je meer inzicht hebt in de mogelijkheden van AI.

1.Cognitieve toepassing

Cognitieve toepassingen herkennen en genereren beeld, audio en tekst. Deze toepassing wordt bijvoorbeeld ingezet bij een chatbot of het verrijken van productinformatie op basis van beeldherkenning. Omdat een algoritme tekst of afbeeldingen herkent, kunnen antwoorden gegeven of producteigenschappen toegevoegd worden.

Deze techniek zorgt voor meer filtereigenschappen in jouw webshop en een goede vindbaarheid. Ook haal je hiermee het beste uit jouw klantfeedback.

2. Predictive modeling

Met predictive modelling voorspel je de toekomst op basis van data. Zo kunnen bezoekersaantallen, de vraag naar producten of conversieratio’s worden voorspeld. Wil je bijvoorbeeld je aanbod relevant maken voor jouw klanten en ze persoonlijke suggesties doen, dan is dit wellicht de techniek die je nodig hebt. Twee technieken van predictive modelling zijn recommender system en price enginge.

Deze techniek maakt het mogelijk te voorspellen welk product het beste bij een klant past of wat een reële prijs voor een nieuw product is.

3. Classificatie

Met classificatie deel je data automatisch in categorieën klassen in. Nieuwe producten van een retailer die op een webshop geplaatst moeten worden, kunnen op die manier bijvoorbeeld snel en goedkoop gecategoriseerd worden in de categorie T-shirt of broek.

Een ander voorbeeld waarvoor je deze techniek kunt gebruiken is voor het classificeren van reviews in de categorie nep of echt.

4. Optimalisatie

Met optimalisatie bereken je de snelste, goedkoopste of beste manier waarop je een proces met jouw webshop of intern kunt inrichten. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt om de optimale bezorgroute qua tijd of geld te berekenen. Door het analyseren van data voorspel je het meest optimale proces.

AI toepassen binnen jouw e-commerce bedrijf?

Wil je weten hoe de verschillende AI-technieken precies werken en welke data je daarvoor nodig hebt? Guus en Leon (Squadra Machine Learning Company) laten je door middel van theoretische en pakkende praktijkvoorbeelden kennismaken met AI en de toepassingen in de wereld van e-commerce.

Volg de e-learning hier!

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds