Inloggen

4 vuistregels voor een effectieve en efficiënte omnichannel-architectuur

Omnichannel-architectuur

Het inrichten van een ideale ict-architectuur voor een omnichannel aanpak is in de praktijk een uitdaging. Vaak heb je bestaande systemen die nog niet met elkaar communiceren, maar wil je toch een customer journey omnichannel inrichten met deze systemen. Er zijn een aantal algemene vuistregels voor het ontwerpen van je omnichannel-architectuur. Deze leiden je naar een effectieve en efficiënte oplossing op de langere termijn.

1. Ontwerp modulair

Richt je architectuur modulair in. Dit betekent dat je aparte softwaremodules bouwt voor aparte functies in de architectuur. Aparte modules bouw je bijvoorbeeld voor het berekenen van specifieke promoties. Wanneer je de module activeert, past deze de promotie toe op ieder kanaal. Je hoeft de promotiemodule daardoor niet apart te bouwen of te vervangen in ieder kanaal. Wanneer je een aanpassing wil doen, doe je dit in de module. Hierdoor wordt deze direct in alle kanalen doorgevoerd en voorkom je fouten.

2. Ontwerp de kanalen simpel

Zorg dat je complexe logica in één centrale service onder in de architectuur bouwt en niet in elk kanaal afzonderlijk. De service is het ‘centrale loket’ waar alle kanalen en systemen informatie opvragen. Neem bijvoorbeeld het uitrekenen van de leverdatum van een artikel dat uit drie losse onderdelen bestaat. Het uitrekenen van de uiteindelijke leverdatum van het volledige product laat je doen door de centrale service, in plaats van de kanalen. Wanneer je de service aanroepbaar maakt voor alle kanalen, houd je de kanalen simpel. Ook bouw je de complexe logica daardoor maar één keer in een centrale service.

3. Ontwerp een omnichannel integratielaag

Voeg een omnichannel integratielaag toe aan je architectuur. Deze zorgt ervoor dat alle kanalen en systemen met elkaar kunnen communiceren. Als er bijvoorbeeld een order in de webshop wordt geplaatst, moet dit ook doorgegeven worden aan de logistieke dienst. Via de omnichannel integratielaag kan het bericht omgezet worden naar de juiste ’taal’. De logistieke dienst kan daardoor aan de slag.

 4. Ontwerp databronnen met ‘single truth’

Zorg dat de juiste data in één centrale databron vastligt. Deze databron bevat de ‘single truth’, oftewel de enige waarheid. Door één waarheid van data maken alle kanalen, partijen en systemen via de omnichannel integratielaag gebruik van dezelfde data.

Een tip van expert Axel Groothuis: “Houd bij het inrichten van je omnichannel-architectuur ook rekening met de industriestandaarden. Voor de uitwisseling van informatie tussen systemen zijn internationale standaarden afgesproken, zoals de XML-standaard. Het is slim om deze standaarden te hanteren. GS1 houdt zich bijvoorbeeld bezig met deze standaarden.”

Leer meer over omnichannel retail

Wil jij aan de slag met aanpassen van jouw ict-landschap? En wil je meer leren over hoe je jouw organisatie verder omnichannel kunt inrichten, wat hierbij komt kijken en hoe je de eerste stappen kunt zetten? In de gratis e-learning Omnichannel Retail leer je binnen een uur van experts Axel Groothuis en André Damsteegt (Magnus) de belangrijkste onderdelen van het vak. Daarna kun je direct binnen je eigen organisatie aan de slag.

Start met de e-learning Omnichannel Retail > 

 

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds