Inloggen

De 6 verschillende campagnetypes binnen SEA

SEA staat voor Search Engine Advertising. In tegenstelling tot SEO, wat zoekresultaten oplevert zonder out-of-pocketkosten, richt SEA zich op de betaalde posities in de zoekmachine. Hierbij denk je misschien eerst aan de tekstadvertenties in de zoekmachine van Google die boven de organische resultaten staan. Maar SEA omvat veel meer. Er zijn verschillende campagnetypen te onderscheiden die je gericht kunt inzetten voor verschillende doeleinden:

Zoekcampagne

Dit zijn de betaalde tekstadvertenties boven de organische zoekresultaten en onderaan de zoekresultatenpagina van Google. Wanneer de zoekopdracht matcht met een zoekwoord binnen een campagne, wordt deze getoond.

Het doel is zorgen voor zichtbaarheid wanneer een potentiële klant naar een product of dienst zoekt en vanaf jouw advertentie doorklikt naar je webshop.

Shoppingcampagne

Een shoppingcampagne maakt het mogelijk om met producten te adverteren in de zoekmachine. Het doel is om je online winkelaanbod te promoten, meer klikken te genereren en verkoop van jouw producten te stimuleren.

Display campagne

Dit zijn beeldadvertenties die worden weergegeven op websites en apps die gekoppeld zijn aan het Google Display Netwerk.

Het doel van deze campagne is om potentiële klanten te bereiken die nog niet bekend zijn met jouw webshop en het opnieuw onder de aandacht komen bij personen die jouw webshop eerder hebben bezocht.

Videocampagne

Videoadvertenties worden weergegeven op YouTube en op websites en apps van Google Video-partners. De advertentie wordt voor, tijdens of na de video vertoond. Maar het is ook mogelijk om een videoadvertentie tussen andere video’s op de zoekresultatenpagina van YouTube te plaatsen. Video biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van doelgroepselectie en advertentiekeuze, hierdoor kun je met de juiste boodschap op het juiste moment de juiste groep bereiken.

Het doel van een videocampagne is een groot bereik te generen onder de juiste doelgroep en om het verhaal achter je product, dienst, merk of webshop te vertellen.

App-campagne

Dit is een advertentie waarbij je een app onder de aandacht brengt. Hierin leg je onderaan in de advertentie een link naar de betreffende mobiele of tablet-app. Wanneer hierop geklikt wordt, verwijst deze link door naar de app in de appstore. Vervolgens kan de bezoeker hier meer informatie vinden over de app en deze ook downloaden.

Het doel van dit type campagne is het aantal downloads vergroten en het gebruik van de app te stimuleren.

Lokale campagne

Veel search is lokaal gericht. Wanneer je bedrijf een fysieke locatie heeft en zich specifiek richt op een bepaalde regio, dan is het essentieel om gevonden te worden door je lokale doelgroep in de zoekmachines. Mensen die naar een product zoeken, willen hun search in een lokaal gebied vinden. Lokaal adverteren binnen een bepaalde regio is in dit geval dan interessant.

Het doel van deze campagne is om winkelbezoeken en verkopen in de fysieke winkel te stimuleren.

Leer campagnetypen kiezen bij je doel

Meer weten over de basisprincipes van SEA en hoe je de juiste campagnetypen kiest bij jouw doelen? Volg dan onze gratis e-learning Introductie in SEA en laat je in een klein uurtje helemaal bijspijkeren!

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds