Inloggen

De wrap-up van Shopping Today: primeur, personeel en platformen

Volle zaal bij Shopping Today

Met een energieke drumsessie werd 19 september de aftrap gegeven van alweer een nieuwe versie van Shopping Today, het e-commercekennisevent van Nederland. E-commerce Nederland was klaar voor een spetterend congres. Spraken we vorig jaar nog over AI, voice en andere technologieën, dit jaar lijkt er een verschuiving gaande richting personeel, personalisatie en platformen.

Personeel

De grote Copraloods, waar alle keynotesprekers het podium betraden, liep swingend vol met ruim 1.400 bezoekers. Na het indrukwekkende openingsoptreden met drums en een lichtshow was het podium voor dagvoorzitter Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Aangezien leren een belangrijk aspect van Shopping Today is, nam hij ons eerst even terug naar de studiereis naar Las Vegas en Silicon Valley, die twee weken geleden was georganiseerd door onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. Daar ontdekten de deelnemers aan de reis dat de technologietrend van de afgelopen jaren heeft plaatsgemaakt voor een focus op personeel. Hoe beter je met je medewerkers omgaat, hoe meer ruimte je ze geeft en hoe vrijer je ze laat, hoe effectiever ze werken en hoe meer plezier ze hebben in hun baan.

Vervolgens nam Danny van der Burg het woord. Hij nam de bezoekers mee door de laatste e-commercetrends en ontwikkelingen, gestaafd door cijfers uit de nieuwste Thuiswinkel Markt Monitor*. Vervolgens hoorden we tijdens de presentatie van Nespresso hoe zij op zoek zijn naar de ultieme koffie-experience, waarin personalisatie een grote rol speelt en de mix van online en offline aanwezig zijn een must is. Het ochtendprogramma sloot plenair af met Hellen van der Plas van Signify, die een inkijkje gaf in de mogelijkheden van ledverlichting. Zo zijn ze nu bezig met een abonnement op licht, in plaats van de aanschaf van een lamp, open systemen (zoals Philips Hue), slimme lampen die kunnen worden aangesloten op de televisie en LiFi (draadloos internet via licht) in winkels.

Primeur

Nieuw bij Shopping Today was de B2B Dome (powered bij PostNL), een ruimte die apart was ingericht voor iedereen die (ook) zakelijk online verkoopt. Na de eerste pauze presenteerden Wijnand Jongen en Coen Schut van PostNL daar een primeur: de uitkomsten van de B2B E-commerce Markt Monitor*. Ze gaven inzicht in de cijfers van de zakelijke online markt en sloten af met zes inzichten:

  1. 49% start het oriëntatieproces bij de webwinkel zelf.
  2. 70% vergelijkt webwinkels op prijs.
  3. 41% wil betalen via iDEAL en 31% op factuur.
  4. Meer dan de helft van de zakelijke bestellers wil keuze in bezorgdag, -tijd of -plek.
  5. Tijdsbesparing is de belangrijkste reden om online te bestellen: 40% geeft dat aan.
  6. 32% vindt producten niet kunnen voelen of zien een drempel om online te bestellen.

In de B2B Dome betraden vervolgens verschillende b2b-spelers het podium. Zij gaven inzichten in hun werkwijze en de uitdagingen die ze hebben om de zakelijke klant te veroveren. In de andere zalen werden parallelsessies gegeven door onder andere casepartners, business partners en de ShoppingTomorrow-expertgroepen die een eerste inzicht gaven in hun onderzoeksresultaten.

Platformen

“We willen een platform”, vertelt Kevin Reijnders, voormalig stagiair van Thuiswinkel.org en inmiddels e-commercemanager bij Bunzl, tijdens zijn presentatie. “Net als de rest van de wereld.” Met deze zin vat hij eigenlijk in één klap een groot gedeelte van Shopping Today samen. Veel webwinkels, leveranciers en partners zijn bezig met de ontwikkeling van een eigen platform; een plek waar klanten hun dag kunnen beginnen en alles vinden wat ze nodig hebben om hun werk of privéleven makkelijker te maken. En voor iedereen die geen eigen platform wil, speelt de vraag hoe ze andermans platformen in kunnen zetten voor hun eigen gewin.

De dag werd afgesloten met twee keynotepresentaties, waarvan de eerste in handen was van Pouya Boland van de Zweedse kledingbrand Chiquelle. Dit fast-fashionmerk speelt in op de snelheid van de maatschappij door een productietijd van slechts twee tot drie weken te hanteren. Daardoor kunnen zij, vrijwel zonder voorraad, direct inspelen op de wensen uit de markt en de huidige trends. Door data in te zetten, weten ze precies welke kledingstukken en -kleuren succesvol zullen zijn en hoeveel ze in moeten kopen. Ze spelen daarmee bewust met schaarste, zodat consumenten de drang voelen om snel bestellingen te plaatsen als er een nieuwe collectie is, niet wetende dat een volgende productie alweer in de maak is.

Het eindsignaal van Shopping Today was voor niemand minder dan Björn Kuipers, een van de beste scheidsrechters van Nederland en daarbuiten. Naast zijn succesvolle carrière op het voetbalveld, runt hij drie succesvolle supermarkten. Op inspirerende wijze nam hij ons mee in de overeenkomsten tussen retail en het voetbalveld. Zijn belangrijkste tip: alleen door samen te werken, kun je een wedstrijd winnen. Ook in de retail.

Uitreikingen

Tijdens de lunch stond ook de feestelijke bijeenkomst voor de docenten van de door Thuiswinkel e-Academy gecertificeerde opleidingen op het programma. Dit jaar kregen elf opleidingen op ceremoniële wijze hun certificaat uitgereikt, omdat hun curricula voldoen aan de eisen die e-commercebedrijven en omnichannelspelers stellen aan (potentiële) medewerkers. Zeven opleidingen werden daarnaast excellent gecertificeerd, omdat zij zich relatief snel vernieuwen en tijdig in kunnen spelen op actuele ontwikkelingen.

Als vanouds werd tijdens Shopping Today de Twinkle 100 gepubliceerd. Met een Nederlandse online omzet van € 1,64 miljard is bol.com de vertrouwde lijstaanvoerder in de nieuwe Twinkle100. Coolblue bezet de tweede plaats en daarachter volgt met Albert Heijn een nieuwe nummer drie.

*: De Thuiswinkel Markt Monitor en de B2B E-commerce Markt Monitor zijn alleen beschikbaar voor leden en business partners van Thuiswinkel.org.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds