Inloggen

E-mailmarketing in iedere fase van de customer journey

E-mailmarketing

E-mailmarketing heeft van alle online kanalen de hoogte ROI. Met lage kosten en kleine stappen zijn er met e-mailmarketing gemakkelijk grote resultaten te boeken. Voor iedere fase van de customer journey zijn er mogelijkheden om e-mailmarketing in te zetten. Zo kan het nieuwe klanten binnenhalen, bezoekers naar een aankoop begeleiden en bestaande klanten tot een herhaalaankoop verleiden. In dit artikel lees je wat je in iedere fase van de customer journey kunt doen met e-mailmarketing, om zo de kans op conversie te vergroten.

De oriëntatiefase

De oriënterende klant die op je webshop is beland, leest en klikt wat rond. Hij toont belangstelling in je webshop en wordt in deze fase graag geïnspireerd. Een paar seconden nadat de klant op je website is beland, kun je een pop-up laten verschijnen waarmee je deze nieuwe, belangstellende klant stimuleert om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Meteen daarna stuur je een welkomstcampagne waarin je de onderscheidende propositie van jouw webshop laat zien. Met verrassende elementen, denk aan een laagdrempelige incentive, overtuig je hem om een wasmachine op jouw webshop te selecteren en niet bij een concurrent.

De selectiefase

In de selectiefase gaat de potentiële klant op zoek naar productinformatie en vergelijkt hij producten, zodat hij een goede keuze kan maken uit het aanbod in de winkel. Ook nu is een welkomstcampagne effectief. Bouw de campagne op met meerdere mails die je op verschillende momenten naar de (potentiële) klant stuurt. Zo kun je hem helpen met bijvoorbeeld gerichte adviezen, brochures en productvideo’s en zo verleiden het product bij jou te selecteren.

De transactiefase

In de transactiefase wil de klant zijn bestelling afronden. De klant heeft bijvoorbeeld wel zijn gegevens ingevuld, maar de aankoop nog niet voltooid. Mocht de klant jouw webshop verlaten voordat hij zijn bestelling afrondt, verleid je klant dan met een verlaten-winkelwagencampagne om de bestelling alsnog te voltooien. Let op: dit kan alleen als je een nieuwsbrief opt-in hebt.

De deliveryfase

In de deliveryfase is de klant in afwachting van de levering van de producten. Juist nu kun je de klant blij verrassen, onderscheidend zijn en vertrouwen geven. Je kunt e-mails sturen met details over de aankoop en track-en-trace-informatie, zodat de klant op de hoogte blijft van de levering. Een e-mail met een persoonlijk bedankje voor de bestelling werkt ook goed.

De customer-carefase

Nadat het product geleverd is, kun je de klant vragen wat hij ervan vindt en of hij vragen heeft over bijvoorbeeld het gebruik. Je speelt hierop in met een productreviewcampagne die je uitstekend via e-mail kunt versturen. Daarnaast kun je gerichte cross- en upsellcampagnes inrichten om de klant extra service te bieden en om hem te verleiden terug te keren naar je webshop.

De in-between fase

Juist in deze fase gaat het erom de binding met je klant te vergroten en van je klant een herhaalkoper te maken. Je wilt ze verleiden om opnieuw een customer journey bij jou af te leggen. In deze fase kun je klantdata gebruiken om via e-mail gepersonaliseerde productsuggesties te doen. Je stimuleert bijvoorbeeld aankopen die gerelateerd zijn aan de eerder gekochte producten. Je kunt de klant op zijn verjaardag verrassen met een speciale verjaardagskorting. Daarmee zorg je ervoor dat de klant zich verbonden voelt en terugkeert naar je webshop.

Meer leren over e-mailmarketing?

Samen met experts Hendrik Westerhuis en Wendy Verweij van Spotler hebben we een e-learning ontwikkeld waarin je meer leert over het inzetten van e-mailmarketing voor jouw bedrijf. Deze e-learning is gratis te volgen via Mijn e-Academy.

Naar de e-learning E-mailmarketing >

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds