Inloggen

Experts Heidi en Sven (Happy Horizon) vertellen: hoe zet je online branding effectief in?

Online Branding

Binnen de e-commercesector is het soms vechten voor je plek. Doe je dit niet op prijs, dan wordt je merknaam een stuk belangrijker. Online branding helpt je om een onderscheidende positie in de markt in te nemen en de consument niet meer te laten zoeken naar een product, maar naar jouw merk. Experts van de e-learning Heidi Anthonis en Sven van Nobelen (Happy Horizon) vertellen over het belang van online branding, veelgemaakte fouten en ze geven een tip waar je direct mee aan de slag kunt.

Even voorstellen:

Heidi Anthonis: “Mijn naam is Heidi Anthonis en ik ben al meer dan 20 jaar actief in marketing. Branding en mediabuying is altijd onderdeel geweest van mijn baan voor A-merken , retailers en nu als strategieconsultant bij agencies. Omdat ik al wat langer meeloop en in mijn retailtijd (in die tijd als een van de eersten) mee de switch maakte van offline naar online, heb ik veel bagage over het combineren van online en offline media om merken en bedrijven op de kaart te zetten.”

Sven van Nobelen: “Mijn naam is Sven van Nobelen. Ik ben inmiddels ruim vijf jaar actief in het online marketinglandschap en ben helemaal bevlogen van innovatie. Het snijvlak van data, creatie en techniek vind ik erg interessant, daarom past social advertising ook erg goed bij me. Hoe we pushkanalen kunnen inzetten voor online performance is dan ook een vraagstuk waar ik me dagelijks mee bezighoud.”

Waarom is online branding zo belangrijk voor e-commercebedrijven?

“E-commerce is een gigantisch speelveld met veel concurrentie”, begint Heidi. “Wil je blijven meedoen in de concurrentie, dan moet je online een weg vinden om veel zichtbaarheid te creëren tegen acceptabele kosten. De oplossing is om te bouwen aan je merk. Hoe bekender je merknaam, hoe groter de intrinsieke voorkeur bij de consument. Daarmee verschuif je productgericht zoekverkeer naar naamsbekendheid en merkvoorkeur.” “Met online branding zorg je dat je onderscheidend bent van de concurrent, ook wanneer je misschien niet de allerlaagste prijs hanteert”, vult Sven aan. “In een vroeg stadium een merkvoorkeur creëren en aansluiting vinden met de performancekanalen, daarmee realiseer je een efficiënte marketingmix.”

Als experts in het vak zien jullie vast dat veel mensen dezelfde fouten maken. Kunnen jullie er een noemen?

“Ik zie veel bedrijven die alleen actiesignalen en productkenmerken gebruiken in hun brandingcampagnes”, geeft Heidi aan. “Dat is prima wanneer je performance-campagnes draait. Bij online branding is het daarentegen beter om je boodschap te vormen op basis van de latente behoefte van de doelgroep. De klant wil weten: what’s in it for me? Pas daarna wordt het interessant om meer te communiceren over de productkenmerken.”

Sven ziet dat veel ondernemers het lastig vinden om het resultaat van online branding te meten en beoordelen: “Vaak wordt er alleen gekeken naar direct resultaat, zoals een aankoop. Online branding moet je echter op andere KPI’s afrekenen, aangezien het ook een ander doel heeft. Hoe je dat doet? Dat leer je in de e-learning.”

Welke ontwikkelingen zien jullie momenteel binnen online branding?

“Het online medialandschap wordt steeds uitgebreider. Er komen in recordtempo nieuwe platformen bij, denk maar aan TikTok. Daarnaast vechten de grote platformreuzen om de consument op hun platform te houden. Dat levert gelijk meer veel nieuwe advertentiemogelijkheden binnen bijvoorbeeld Facebook en Google”, vertelt Heidi. “Ook de innovatieve mogelijkheden binnen deze kanalen nemen toe”, vult Sven weer aan. “Dynamische content, sequential storytelling of de meetbaarheid van online branding door middel van een brand lift study; deze ontwikkelingen zorgen er ook voor dat er steeds meer budget verschuift naar online branding.”

Als je nu een tip mee moet geven aan iemand die bezig is met online branding, wat zou je dan willen delen?

Heidi: “Je moet in je mediaplan altijd keuzes maken in functie van budget. Doe liever één kanaal goed, dan je budget versnipperen over veel verschillende kanalen.”

Sven: “Denk altijd vanuit de behoefte van je doelgroep: waar is deze te vinden en hoe laat ik de boodschap aansluiten bij de behoefte?”

Jullie delen nog veel meer kennis in de e-learning Online Branding. Waarom moeten e-commerceprofessionals deze e-learning volgen?

“De e-learnings zit vol met concrete tips die je meteen in je werk kunt gebruiken. Een voorbeeld hiervan is het key-messaging-model, dat je kunt gebruiken om je branding en performance-campagnes naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Na het volgen van de e-learning weet je precies welke kanalen voor jouw business geschikt zijn en hoe je deze laat aansluiten bij jouw online marketingmix.”

Meer weten over het inzetten van online branding? Volg dan onze gratis e-learning over Online Branding.

Naar Mijn e-Academy

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds