Inloggen

Hendrik en Wendy (Spotler) over e-mailmarketing: “E-commerce kan niet zonder e-mailmarketing”

E-mailmarketing

‘E-mailmarketing is dood’ is een quote die je misschien met enige regelmaat tegenkomt, maar niets is minder waar volgens Hendrik Westerhuis en Wendy Verweij van Spotler. E-mailmarketing is nog altijd hét online kanaal met de hoogste Return On Investment (ROI). Het is alleen wel zaak dat je het op de juiste manier inzet: data gedreven, juist gesegmenteerd en met gepersonaliseerde content. We praten met Hendrik en Wendy over het succes van e-mailmarketing, tips om direct verbeteringen door te voeren in jouw e-mailmarketing en waarom de nieuwe e-learning een goede basis biedt voor iedere marketeer.

Even voorstellen:

Hendrik Westerhuis: “Ik ben contentmarketeer bij Spotler. Toen ik begon bij Spotler zes jaar geleden, was ik nog onbekend met e-mailmarketing. Door de jaren heen heb ik me verdiept in het vakgebied en de nodige skills opgedaan. Wat ik leuk vind aan e-mailmarketing is dat het zo meetbaar is. Binnen marketing zijn veel resultaten wat vaag, maar bij e-mailmarketing is dat niet het geval. Je kunt daardoor ook echt progressie maken: je kunt onderzoeken waar je lezers warm van lopen en dat geeft je munitie om je uitingen beter aan te laten sluiten op je publiek.”

Wendy Verweij: “Ik ben Teammanager Education & Communication bij Spotler. Ik ben ooit begonnen als grafisch vormgever, maar zag dat online kanalen steeds belangrijker werden. Daardoor ben ik in e-mailmarketing terecht gekomen. Ik heb bij Spotler al veel klanten mogen helpen, van het inrichten van hun Spotler-accounts tot het inzetten van nieuwe functionaliteiten die we lanceren binnen onze software. Er is ook geen opleiding die je volgt om je kennis over e-mailmarketing op te doen, maar het is een vak dat je gaandeweg leert. Het is leuk om te kijken naar de e-mailmarketing waarmee je zelf geconfronteerd wordt, en zo te bekijken welke onderdelen je goed vindt. Ik vind het interessant om te zien wat mensen motiveert om een aankoop te doen en de rapportages van een e-mail te analyseren.”

Waarom is e-mailmarketing interessant voor e-commercebedrijven?

“E-commerce en e-mailmarketing horen bij elkaar en versterken elkaar”, begint Hendrik. “Webwinkeliers kunnen niet zonder, want het is hét kanaal om je webshop onder de aandacht te brengen. De directe berichten in een persoonlijke inbox komen echt bij de ontvanger binnen en laten lezers overgaan tot actie.” Wendy vult aan: “Bovendien hebben e-commercebedrijven vaak al veel data. Daarmee kun je mooie campagnes maken, waaronder een product reviewcampagne of een verlaten-winkelwagencampagne. In relatief weinig tijd kan een marketeer voor nieuwe conversies zorgen. Combineer e-mailmarketing met websitegedrag en dat biedt je de kans om al je content af te stemmen op je publiek. ”

Waar gaan marketeers vaak de fout in bij e-mailmarketing?

“Het gebeurt regelmatig dat een bedrijf wel geprobeerd heeft om te segmenteren, maar dat dit niet goed gebeurt. Een juiste segmentering en timing is belangrijk”, zegt Wendy. “Ik heb zelf bijvoorbeeld wel eens een kortingscode voor een product ontvangen, terwijl ik dat product twee dagen eerder al bij hen had gekocht. Dat werkt natuurlijk niet.” Hendrik beaamt en voegt daaraan toe: “We gaan steeds meer data gedreven e-mailen, maar dan moet je wel zorgen dat de data op orde zijn. Marketeers vergeten bovendien nog wel eens om e-mails voldoende te testen. Worden de e-mails goed ontvangen in alle verschillende e-mailboxen? Zijn de e-mails goed te lezen op verschillende apparaten? Door genoeg aandacht te schenken aan de e-mails zijn veel van dit soort problemen vooraf te ondervangen.”

Welke ontwikkelingen zien jullie binnen e-mailmarketing?

“Marketing wordt zo relevant mogelijk gemaakt voor de lezer. Ik zie dat er steeds nieuwe stappen gezet worden in het personaliseren van de marketingboodschap. Algemene aanbiedingen worden vervangen door een boodschap die precies is afgestemd op de behoefte en wensen van die ene lezer”, zegt Hendrik. “Doordat er meer data beschikbaar zijn kun je deze content ook steeds meer optimaliseren en personaliseren”, gaat Wendy verder. Daarnaast ziet Wendy nog een leuke ontwikkeling: “E-mails worden steeds creatiever ingestoken. Gifjes, afbeeldingen, count-downtimers; alles gaat net een stapje verder.”

Kunnen jullie één tip geven waarmee marketeers direct aan de slag kunnen?

Wendy: “Wanneer je database nog niet erg groot is, start dan met het verzamelen van e-mailadressen. Heb je wel al een redelijke database, bekijk dan welke gegevens je hebt en welke gegevens je nog wil toevoegen. Wil je een leuke verjaardagscampagne opzetten? Dan heb je de geboortedag van je klanten nodig. Start met een profielverrijkingscampagne om deze gegevens te verzamelen (‘We willen je beter leren kennen!’ of ‘Laat je geboortedatum achter en krijg korting op je volgende aankoop’). Des te meer data je hebt, des te meer je los kunt gaan met e-mailmarketing!”

Hendrik geeft de praktische tip om je e-mailmarketing soepel te laten verlopen: “Gebruik een gebruikersvriendelijke software, zoals bijvoorbeeld die van Spotler. Met een goede software kun je gemakkelijk automatische campagnes inrichten, resultaten bekijken en krijg je ondersteuning bij het technische aspect.”

In de e-learning E-mailmarketing delen jullie kennis en ervaringen over jullie vakgebied. Waarom moet iedere marketeer deze e-learning gaan volgen?

“Zoals we allebei aan het begin al hebben aangegeven, is er voor e-mailmarketing geen specifieke opleiding te volgen. Je leert het vak door het te doen”, zegt Hendrik. ”Ik had het handig gevonden als deze e-learning er zes jaar geleden al was, voordat ik bij Spotler begon. Het geeft een goed beeld over wat er allemaal bij e-mailmarketing komt kijken, hoe je verschillende campagnes in kunt zetten, en meer. Je kunt met een voorsprong en meer kennis beginnen aan e-mailmarketing na het volgen van deze e-learning.” “En ook voor de wat meer ervaren marketeer is de e-learning interessant”, vult Wendy aan. “Naast de praktische handvatten, vind je veel leuke voorbeelden vanuit verschillende bedrijven waar je inspiratie uit kunt halen. Je kunt na het volgen van de e-learning direct stappen gaan zetten.”

Een extra tip van Wendy over e-mailmarketing: verzamel wel alleen data die je daadwerkelijk gaat inzetten voor e-mailmarketingdoeleinden. Dit in verband met de AVG-wetgeving.

Meer weten over het optimaliseren van je e-mailmarketing? Volg dan onze gratis e-learning over E-mailmarketing.

Naar Mijn e-Academy

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds