Inloggen

Hoe toon je successen met SEO aan?

Blokjes met letters SEO

Het spreekt voor zich dat je de resultaten van je SEO-inspanningen inzichtelijk wilt maken. Je wilt immers weten of de optimalisaties tot een succes hebben geleid of juist niet. Maar hoe laat je het succes van je SEO zien? Welke resultaten van belang zijn, hangt af van het niveau van de medewerker aan wie je rapporteert. Er zijn drie niveaus te onderscheiden.

1. Rapportages op strategisch niveau

Op strategisch niveau wil je alleen laten zien in hoeverre SEO bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. En het hoofddoel voor webshops is duidelijk: meer verkopen. De gegenereerde omzet, bestellingen en bezoekers vanuit SEO zijn daarom voor je rapportage aan de directie het meest interessant. Om groei te laten zien, vergelijk je de resultaten met het jaar ervoor en de vorige maand.

2. Rapportages op tactisch niveau

Managers die op tactisch niveau opereren, zijn ook geïnteresseerd in de organische omzet en bezoekersaantallen. Zij moeten deze resultaten immers kunnen verantwoorden aan de directie. Ook kan het hen helpen om de juiste beslissingen te nemen over de kanalenmix. Aanvullend hierop kun je op tactisch niveau de volgende resultaten laten zien:

 • Groei (link)autoriteit
  Heb je heel veel moeite gestoken in het verkrijgen van waardevolle en unieke links op autoritaire domeinen? Dan is het interessant om de groei van je (link)autoriteit in kaart te brengen.
 • Ondersteunende conversie
  Heb je veel aandacht besteed aan het ontwikkelen en optimaliseren van informatieve content? Dan is het zeker de moeite waard om de assisted conversion (ondersteundende conversie) op te nemen in je rapportages. Hierbij wordt de omzet niet alleen toegerekend aan het kanaal dat het laatst betrokken was bij de betreffende verkoop, maar ook aan andere kanalen die tijdens de klantreis bijdragen aan de omzet. Met de ondersteunende conversie toon je aan dat kopers tijdens hun klantreis in aanraking zijn geweest met jouw content en hoeveel het kanaal SEO bijdraagt aan de omzet.

3. Rapportages op operationeel niveau

Rapporteer je aan iemand die verstand heeft van SEO? Laat dan naast de organische bezoekers en omzet, de volgende resultaten zien:

 • Positie
  Met SEO wil je een hogere positie in de zoekmachine verkrijgen. Immers, hoe hoger je webpagina in de zoekresultaten staat, hoe groter de kans is dat zoekers doorklikken naar je webshop. Daarom is een verbeterde positie een goede graadmeter voor het succes van je SEO-inspanningen.
 • Klikken
  Het aantal klikken geeft weer hoeveel bezoekers er vanuit de zoekmachine in je webshop terechtkomen. Na afloop van een SEO-campagne is het bijvoorbeeld interessant om een groei in het aantal klikken vanuit de organische resultaten naar de webshop te zien.
 • Doorklikratio
  Het doorklikratio (CTR) is het aantal weergaven van een resultaat in de zoekmachine gedeeld door het aantal klikken op het resultaat. Hoe hoger een zoekresultaat in de zoekmachine komt, hoe hoger de gemiddelde CTR over het algemeen is. Een verbeterde CTR kun je ook verklaren omdat je de meta-titel en meta-description hebt geoptimaliseerd.
 • Vertoningen
  Een vertoning houdt in dat je webwinkel wordt weergegeven in een zoekresultaat voor een gebruiker. Stel, iemand zoekt op ‘Canon camera’, en jouw webshop wordt in het zoekresultaat van de zoeker getoond, dan wordt dat in jouw resultaten geregistreerd als een vertoning.

Visibility meten

Houd er in je rapportages rekening meer dat het aantal klikken, vertoningen en posities beïnvloedbaar zijn door externe factoren. Denk hierbij aan een televisiecampagne. Deze kan ervoor zorgen dat je ineens veel meer bezoekers uit de zoekmachine ontvangt, zonder dat je daar met SEO ook maar enige invloed op hebt. Om de voortgang van je SEO-inspanningen te bewaken, is het daarom verstandig om de visibility-score in kaart te brengen.

De visibilty is gebaseerd op de positie van een bepaalde groep zoekwoorden in Google. Met de tool van SEMrush kun je de visibility van een gecombineerde set van zoekwoorden bijhouden. Op basis van de set zoekwoorden die je invoert, krijg je een visibility-score. Heb je een score van 100%, dan staan al je zoektermen op positie 1.

Voor iemand die zich dagelijks bezighoudt met SEO, is het interessant om continu op de hoogte te zijn van de resultaten die je met je SEO-inspanningen boekt. Zo wil je bijvoorbeeld weten of de laadtijd is verbeterd nadat je de webshop hiervoor hebt geoptimaliseerd. Of dat de webshop beter crawlbaar is nadat je de websitestructuur hebt aangepast. Er zijn genoeg tools om je webshop te analyseren op techniek, contentrelevantie en (link)autoriteit. Gebruik de site-audit van SEMrush om de voortgang van technische issues bij te houden en te optimaliseren.

Meer leren over SEO?

In samenwerking met Marijn ten Bulte en Shari Jalimsing van Adwise hebben we een mooie e-learning ontwikkeld over SEO. Hierin leer je nog veel meer over hoe je je SEO kunt optimaliseren. De e-learning is gratis beschikbaar op Mijn e-Academy.

Naar Mijn e-Academy >

Populaire berichten

Partners

 • Logo Thuiswinkel.org
 • Logo Koninklijke INretail
 • Logo Techniek Nederland
 • Logo Stichting Detailhandelsfonds