Inloggen

Hoe werken zoekmachines?

Laptop met Google

Iedereen wil zo hoog mogelijk in Google staan. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Om invloed uit te kunnen oefenen op zoekmachines, is het zinvol om eerst te begrijpen hoe het proces van de zoekmachine Google werkt.

De zoekmachine van Google werkt simpel gezegd aan de hand van drie stappen: crawlen, indexeren en rangschikken.

Crawlen

Crawlen houdt in dat Google een virtuele robot alle pagina’s op het web laat doorzoeken. Deze ‘spin’ bepaalt of er nieuwe en relevante informatie voor specifieke zoekopdrachten op staat. Via sitemaps en hyperlinks leert Google hoe een webshop en de pagina’s hierop in elkaar steken. Voor jouw webwinkel is het dus van belang dat alle relevante pagina’s via links voor Google toegankelijk zijn en dat je een XML-sitemap bij Google indient.

Indexeren

Vervolgens probeert Google al deze webpagina’s op te slaan in haar database. Dit deel van het proces wordt indexeren genoemd. Google probeert in deze stap jouw webshop te begrijpen. Als dat is gelukt, dan slaat Google de informatie op in de index, oftewel het archief van Google. Deze index gebruikt Google om de juiste resultaten weer te geven als iemand een zoekopdracht ingeeft in de zoekmachine.

Rangschikken

Dit is de laatste stap in het proces van de zoekmachine van Google. Voert iemand een zoekopdracht in, dan genereert de zoekmachine een rangschikking in de zoekresultaten. Voor het rangschikken gebruikt Google verschillende algoritmen om te bepalen welke geïndexeerde zoekresultaten het beste aansluiten bij de desbetreffende zoekopdrachten.

Wat betekent dit voor jouw webshop?

Bij zoekmachineoptimalisatie denken marketeers meestal eerst aan het creëren van nieuwe content en linkbuilding. De primaire stap is echter het op orde hebben van de techniek van je webshop. Want als de zoekmachine jouw webpagina’s niet goed kan crawlen, dan ranken deze nooit hoog in de zoekresultaten. Optimaliseer daarom altijd eerst de techniek achter de SEO van je webshop en focus je daarna op de rest.

Meer weten over hoe zoekmachines werken? Volg dan onze gratis e-learning over SEO.

Naar Mijn e-Academy

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds