Inloggen

Niki Seelen: “Technologie is een goed middel om je businessmodel anders in te richten en waarde toe te voegen voor je klant”

Digital Innovation is een veelgehoorde term. Wij spraken Niki Seelen, Business Designer bij Business Models Inc. en samen met Patrick van der Pijl expert van de e-learning Digital Innovation. Zij ziet digital innovation als onderdeel van een grotere beweging in je businessmodel met als eindvraag, hoe lever ik waarde aan mijn klant, vandaag en in de toekomst. Benieuwd wat dit voor jouw business betekent? Je leest het in het interview met Niki!

Voorstellen: kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Business Designer bij Business Models Inc. In deze rol help ik onze klanten met businessmodel strategie- en innovatieprojecten. Anders gezegd; we helpen bij bedrijven met het vraagstuk hoe ze in een veranderende wereld relevant kunnen blijven voor hun klanten door waarde aan hen te leveren. Wij doen dit altijd met een designer mindset, want alles wat ontworpen is, kun je herontwerpen. Dit geldt ook voor bedrijven.

Ik heb een achtergrond als ondernemer en in het helpen van nationale en internationale ondernemers. Bij Business Models Inc. voel ik me dus als een vis in het water!

Digital innovation is een veelgehoorde term. Kun jij in eigen woorden uitleggen wat het precies inhoudt?
Digitale innovatie wordt gedreven door nieuwe technologieën, denk aan artificial intelligence (AI), machine learning en Internet of Things (IoT). Maar eigenlijk is het onderdeel van een grotere beweging in je businessmodel met als eindvraag, hoe zet ik mijn klant centraal en lever ik hen waarde? Technologie is een middel om je businessmodel anders in te richten en dus niet een doel op zich. Al deze nieuwe technologieën beïnvloeden de manier waarop wij, als klant, zijn gaan gedragen. Gingen we vroeger zelf boodschappen doen, nu bestel je alles in één klik bij digitale supermarkt Picnic. Deze ervaringen veranderen het verwachtingspatroon van de consument en zetten de standaard voor retailers en brands. Als bedrijf moet je hier met jouw businessmodel op acteren om waarde te creëren en relevant te blijven voor je klant. Doe je dit niet, dan stapt jouw klant over naar de concurrent en heb je geen bestaansrecht.

Uit welke bouwstenen bestaat een goed businessmodel eigenlijk?
Wij werken vanuit het Business Model Canvas. Dit model laat in negen bouwenblokken zien hoe jij waarde creëert, levert en behoudt.

Aan de rechterkant van het model zit jouw gouden driehoek. Welke waarden lever je aan welke klanten? En hoe zijn zij bereid om voor jouw product, dienst of service te betalen? Daarnaast geeft de rechterkant weer via welke kanalen je jouw klanten bereikt en welke relatie je met hen hebt.

Aan de linkerkant van het businessmodel onderscheiden we de kernactiviteiten van het bedrijf, zoals je marketing, sales en distributie, je kernmiddelen en je belangrijkste partners; diegene met wie je samenwerkt om de waarde te leveren.  Daarnaast vind je aan de linkerkant ook een overzicht van je kosten.

Als voorbeeld; vroeger kochten jij en ik onze spijkerbroek in een fysieke winkel.  Onze relatie met de winkel was puur transactioneel, we kochten de broek en gingen weer weg. Als je vandaag een spijkerbroek gaat kopen, kijk je eerst online voor inspiratie en doe je daarna je (online) aankoop en krijg je digitaal je bonnetje toegestuurd. De klantreis begint en eindigt dus digitaal. De kanalen zijn in dit model digitaler geworden en de relatie is van transactioneel naar interactief verandert.

Aanpassing vergt altijd tijd. Welke stappen kun je onderscheiden in aanloop naar een toekomstig businessmodel?
Mijn advies is om niet alles direct in één keer aan te pakken, maar stapsgewijs.  Breng eerst je huidige businessmodel in kaart om te kijken wat je situatie vandaag is. Laat je daarna inspireren door de toonaangevende businessmodellen in de wereld om je heen. Ga met die informatie opties schetsen voor jouw toekomstige businessmodel. Ga dan aan de slag met je nieuwe businessmodel. Maar begin daarbij klein; ga eerst aannames testen met klanten door middel van experimenten. Start met testen aan de rechterkant van het Businessmodel Canvas, dus aan de kant van de klant. Wordt vooral niet verliefd op je eerste idee, maar ‘kill your darlings’ als de klant dat niet is.

Waar kunnen retailers vandaag nog het beste mee beginnen als ze digitaal willen innoveren/zich oriënteren op aanpassing van hun businessmodel?
Praat met je klanten en dan niet via statige klantpanels of rondetafelgesprekken. Ga op safari en ontmoet je klanten in het wild. Houd hierbij de customer journey en de touch points die je hebt als leidraad. Een goede manier is om net voor of net na een van je touch points de klant 1 op 1 te spreken. Dus bijvoorbeeld net nadat ze een product hebben aangeschaft.

Waarom moeten e-commerceprofessionals de e-learning Digital Innovation zeker volgen?
De e-learning geeft je een bredere blik op digitale innovatie. Het is zowel procesmatig als hands-on, zodat je direct aan de slag kunt. Je krijgt een aantal concrete tools en technieken aangereikt voor een innovatieve mindset om zo waarde te creëren voor je klant.

Volg onze gratis e-learning Digital Innovation!

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds