Inloggen

Nog maar twee maanden tot de feestdagendrukte losbarst

De zomerdagen lijken nu echt voorbij te zijn en dat betekent dat de drukste periode van het jaar weer voor de deur staat: de feestdagen. Dit jaar zijn er maar liefst zes e-commercefeestdagen in een korte periode, waarin er veel (heel veel) gewinkeld wordt. Zorg dat je voorbereid bent op de extra drukte met deze tips.

Leer van je eigen aanpak

Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je je webshop, jezelf en je team klaarstoomt voor de feestdagen. Bekijk dus eens wat je vorig jaar deed. Wat ging er goed? Was je webshop op orde of waren er onduidelijkheden voor de consument? En wanneer je klachten hebt ontvangen in die periode, waar gingen deze over? Gebruik die informatie als input voor dit jaar.

Optimaliseer je website

Het is voor een consument belangrijk dat de webshop waar hij winkelt goed werkt. Dit betekent onder andere dat de laadtijd van de webpagina’s snel genoeg moet zijn. Google Pagespeed kan je hierbij helpen. Je voert een URL in en Google Pagespeed geeft je een adviesrapport met verbeteringen. Het optimaliseren van je website is overigens het hele jaar door belangrijk, dus blijf hier ook na de feestdagen naar kijken!

Verwachtingen van de consument managen

Uiteraard is het belangrijk om de verwachtingen van je klant te managen. Doordat je afhankelijk kunt zijn van andere partijen zoals vervoerders en leveranciers, heb je niet de volledige controle over het proces. Laat de consument dan ook weten dat deze periode erg druk is en er dus mogelijk vertragingen kunnen ontstaan. Waar je normaal de belofte ‘vandaag besteld, morgen in huis’ doet, kan deze tijdens de feestdagen onhaalbaar worden. Zorg ook dat je consumenten op de hoogte zijn van je retourneerbeleid en eventuele drukte rondom het verwerken van retouren.

Tips, trends en voorspellingen

De feestdagendrukte is niet alleen een uitdaging voor de retailer, ook de consument moet hard aan het werk. De feestdagen vragen namelijk om cadeaus voor anderen! Help je klanten door ze cadeautips te geven, door de populaire producten uit te lichten en te voorspellen wat de trends voor het nieuwe jaar zullen zijn.

Breng je website in de juiste sfeer

Een fysieke winkel wordt versierd met kerstbomen, lichtjes en andere feestelijke decoratie, en voor een webshop is dat minstens zo belangrijk. Een landingspagina biedt de mogelijkheid om passende cadeaus of de aanbieding van de dag uit te lichten. Bovendien kun je in social-mediaberichten, blogs of nieuwsbriefcampagnes verwijzen naar de webpagina, zodat de pagina extra onder de aandacht gebracht wordt.

Laat consumenten hun aankopen eerder doen

De feestdagenperiode is kort maar krachtig en legt druk op alle verkopers en vervoerders. Stimuleer consumenten dus om eerder hun aankopen te doen. Richt je grootste acties bijvoorbeeld op Singles’ Day (11 november) of de intocht van Sinterklaas (16 november) en start je acties voor Black Friday al eerder in de week.

Kom succesvol de feestdagen door

Waar vorig jaar nog twaalf dagen zaten tussen Black Friday en Sinterklaas, zijn dat er dit jaar slechts zes. We hebben de feestdagen voor je op een rij gezet en geven tips voor het spreiden van de grootste piek.

Bekijk wat je nu al kunt doen >

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds