Inloggen

Optimaliseren voor gebruikers en de zoekmachine

Ga je aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, focus je dan primair op de gebruiker en niet op de zoekmachine. Google stelt de gebruiker ook voorop en streeft ernaar om deze de best mogelijke resultaten te presenteren. Een gebruiksvriendelijke website wordt door de zoekmachine beloond met een hogere positie in de zoekresultaten. Zorg er daarom voor dat elke optimalisatie erop gericht is om de gebruiksvriendelijkheid van je webshop te verbeteren.

Het algoritme van Google

Maar hoe bepaalt Google nu of jouw webshop gebruiksvriendelijk is en welke webpagina’s hoog gepositioneerd moeten worden in de zoekmachine? Voor de rangschikking van de zoekresultaten gebruikt Google een algoritme, dat uit meer dan 200 factoren bestaat. Wat deze factoren zijn, dat weet niemand zeker. Maar ze zijn samen te vatten onder de drie kernpilaren van SEO:

 • Websitetechniek
  Het technische aspect van je webshop is fundamenteel voor SEO. Een webwinkel die technisch sterk in elkaar zit, is gebruiksvriendelijker voor je doelgroep en toegankelijker voor (zoekmachine)bots. Daardoor zijn je webpagina’s beter crawl- en indexeerbaar voor Google. Bij het optimaliseren van de websitetechniek kijk je naar diverse onderliggende factoren, zoals de structuur van je webshop, de laadtijd van pagina’s binnen je webshop, een overzichtelijk geschreven code en een duidelijke XML-sitemap. Daarnaast is mobielvriendelijkheid van belang. Een website die geschikt is voor verschillende devices krijgt de voorkeur van Google.
 • Contentrelevantie
  Bij contentrelevantie draait het om het leveren van waardevolle content. Deze moet gaan over onderwerpen waar je doelgroep naar zoekt. Voor de indexering door zoekmachines is het van belang dat Google de content op je webshop begrijpt en op de juiste manier interpreteert. Je optimaliseert de content onder andere op basis van een geoptimaliseerde koppenstructuur en metagegevens. Daarnaast ontwikkel je kwalitatieve content die inspeelt op de zoekintenties van je doelgroep.
 • (Link)autoriteit
  Het alleen bieden van kwalitatieve content is vaak niet voldoende om hoog te scoren in Google. De rangschikking hangt ook af van de (link)autoriteit van je webshop. Dit geeft aan hoe belangrijk en betrouwbaar je webshop in de ogen van Google is. De autoriteit van je webshop vergroot je door het verkrijgen van waardevolle backlinks. Dit zijn links op andere websites die naar jouw webshop verwijzen.

Volg de gratis e-learning

Wil je precies weten hoe je jouw webshop SEO-proof maakt? Volg dan de e-learning die we gemaakt hebben in samenwerking met Adwise.

Naar Mijn e-Academy

Populaire berichten

Partners

 • Logo Thuiswinkel.org
 • Logo Koninklijke INretail
 • Logo Techniek Nederland
 • Logo Stichting Detailhandelsfonds