Inloggen

‘Lokaal en fysiek verdwijnen niet; online is een extra kanaal’

thuiswinkel

Thuiswinkel.org is al meer dan twintig jaar belangenbehartiger en vertegenwoordiger voor alle bedrijven die online diensten of producten verkopen. Zo ook voor de slagers. Hierover sprak Marlene ten Ham, directeur Thuiswinkel.org, met de branchevereniging voor de ambachtelijke slagers in Nederland (KNS). Want wat kan een slager met de Thuiswinkel.org? Directeur Marlene ten Ham licht toe. “Wij zijn als het ware een digitale breinaald die dwars door alle sectoren heen loopt, van retail tot verzekeraars.”

De organisatie is van oudsher bekend vanwege haar keurmerk: een waarborg dat aangeeft dat een consument zaken doet met een betrouwbare online winkel. Inmiddels biedt Thuiswinkel.org meer. “Wij verzorgen ook opleidingen, doen onderzoeken en houden ons bezig met actuele onderwerpen als duurzaamheid en digitale veiligheid. Daarnaast onderhouden we de contacten met de politiek. Er komt steeds meer wet- en regelgeving over online zaken doen. Als belangenvereniging zijn wij de stem namens de e-commercesector in zowel Den Haag als Brussel.”

Past als een jas

Marlene ten Ham was voor ze aantrad bij Thuiswinkel.org tien jaar mede-eigenaar van een adviesbureau in Brussel. Ze adviseerde uiteenlopende organisaties, waaronder Ecommerce Europe, de Europese overkoepelende belangenorganisatie voor de digital commerce sector. Ze verkocht haar bedrijf, verhuisde met haar gezin terug naar Nederland en maakte de stap naar directeur van Thuiswinkel.org. “Deze baan past mij als een jas. Ecommerce Europe was een grote klant, en het werk bij Thuiswinkel.org als nationale belangenvereniging ligt in het verlengde van dat werk. Dat ik mijn focus nu op één organisatie kan richten, is fijn.”

Bizarre groei

Door corona doen consumenten nog meer online aankopen. In 2019 groeide online bestedingen voor food met 24 procent (t.o.v. 2018) en jaar later met 58 procent (t.o.v. 2019). Dat is hoger dan de online groei voor producten in het algemeen. In 2019 was dit 10 procent en in 2020 43 procent. De cijfers over de tweede helft van 2021 zijn er nog niet, maar in de eerste helft was de groei voor food 44 procent (en voor producten in het algemeen 19 procent).

“Consumenten zijn meer gewend aan online. In de food zien we een bizarre groei in online aanbod. Een ander voorbeeld zijn de flitsbezorgers in de grote steden. Consumenten kiezen massaal voor gemak. Slagers moeten daarover nadenken; wat moeten zij met die ontwikkelingen? Een slager is weliswaar lokaal actief, maar ook in de foodsector zie je dat het verzorgingsgebied groter wordt. Er is nog steeds een groot onbenut potentieel.”

Waarom zou een slager zich bij Thuiswinkel.org moeten aansluiten?

“Leden van Thuiswinkel.org zijn gecertificeerd, wat aangeeft dat het om betrouwbare verkopers gaat. Dat punt – betrouwbaarheid – staat bij veel consumenten op de eerste plaats. Als je gecertificeerd bent, is dat – zeker in de opstartfase van een webwinkel – een hulpmiddel en versneller om meer conversie te behalen. Daarnaast kunnen slagers gebruik maken van onze programma’s op het gebied van onderwijs en duurzaamheid en het onderzoeksprogramma Shopping Tomorrow.”

Hoe ziet dat onderwijsprogramma eruit?

“Onze E-Academy biedt op dit moment  vijftig online lesmodules, en de komende jaren groeien we door tot 100 e-learnings. Veertien daarvan zijn toegespitst op mkb-ondernemers en behandelen onderwerpen als het opstarten van een webshop en het retourproces. Vele ondernemers hebben via hun branchevereniging toegang tot deze modules. De e-learnings bieden alle stappen die nodig zijn om online zaken te gaan doen of online zichtbaarheid te creëren. De opleiding is gericht op ‘kleine’ ondernemers, praktisch van opzet en in je eigen tempo te volgen. Na afloop kun je zelf inschatten wat het beste bij jou past: zelf uitvoeren, een stagiaire inzetten, deels of alles uitbesteden, et cetera.”

Wat doet Thuiswinkel.org op het gebied van onderzoek en duurzaamheid?

“Ons programma Bewust Bezorgd biedt onder meer een rekentool waarmee een webshop zelf kan berekenen wat de CO2-uitstoot is van zijn ‘last mile’ en op basis daarvan kiezen voor een duurzamere oplossing. Shopping Tomorrow is een lopend onderzoeksprogramma met 24 onderzoeksgroepen met uiteenlopende online experts. De uitkomsten verwachten we medio oktober en zijn vooral interessant voor slager-ondernemers die al wat langer online actief zijn. Het onderzoek brengt nieuwe inzichten én vergezichten; welke kant gaat het op in de toekomst?”

Fraude is een groot probleem op het internet. Wat doet Thuiswinkel.org daaraan?

“Wij werken aan een cross-sectoraal frauderegister: een zwarte lijst van frauderende consumenten. Daarnaast draaien wij campagnes om consumenten te informeren over veiligheid en fraude. Aan de kant van de ondernemer gaat het om het bieden van een veilige website via bijvoorbeeld het waarborg van Thuiswinkel.org, het hebben van een verzekering en betrouwbare betalingssoftware.”

Hoe of waar moet een slager starten die online business wil doen?

“Het begint met tijd vrijmaken en je te verdiepen in online ondernemen. Dat kan prima via de genoemde lesmodules van onze e-Academy. Verder is het minder ingewikkeld dan veel mensen denken: koop een webshopmodule, vul die en zorg voor een goede vindbaarheid. Dat is allemaal vrij snel te realiseren. Een andere optie is om aan te sluiten bij een lokaal e-commerceplatform, als dat in jouw omgeving actief is.”

Wat is er verder van belang?

“Consumenten zoeken online vooral naar betrouwbaarheid (garantie) en veiligheid (van betalen). Door je aan te sluiten bij Thuiswinkel.org is dat geborgd. Daarnaast moet een webshop goed werken op alle apparaten; het moet gemakkelijk zijn om te zoeken en te bestellen.”

Wat is uw boodschap aan slagers die sceptisch zijn ten aanzien van online?

“Als ondernemer met ambitie ben je het eigenlijk aan jezelf verplicht om de mogelijkheden van online te onderzoeken. Zit je met je slagerij in een winkelstraat die steeds leger wordt? Waar zit dan je toekomst? Online is dan een kans. Natuurlijk zijn er slagerijen die prima zonder online kunnen. Maar ook voor hen geldt dat online een kans kan zijn. Lokaal en fysiek verdwijnen niet; online is een extra kanaal. Begin klein; je kunt morgen al online zijn.”

‘Lokaal en fysiek verdwijnen niet; online is een extra kanaal’

Er zijn ook kleinere ondernemers aangesloten bij Thuiswinkel.org. Wil je jouw webwinkel ook certificeren? Check dan de website van Thuiswinkel.org voor de aanmeldprocedure en de kosten. De lidmaatschapskosten zijn afhankelijk van de omzet van de webshop.

Cijfers online bestedingen

Groei online bestedingen in de food in vergelijking met alle producten inclusief food.

  • 2019: Aandeel food had in 2019 een groei van 24% t.o.v. 2018 (totaal €2.159 miljoen online bestedingen).
  • 2020: Binnen het marktsegment Food/Nearfood is in 2020 €2.733 miljoen online besteed met een groeipercentage van 58% ten opzichte van 2019. Het totale productaanbod incl. food steeg met 43% in online bestedingen (€20,03 miljard online bestedingen).
  • 2021 eerste half jaar: €1.883 miljoen aan online bestedingen een groei van 44% binnen het marktsegment Food/Nearfood, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds