Inloggen

Waarom een b2b-webshop?

b2b-webshop

Waarom is het zinvol om te investeren in een b2b-webshop? Een cruciale vraag met een verrassend antwoord. In dit artikel ontdek je wat de grootste voordelen zijn van een b2b-webshop en welke kansen deze bieden voor jouw organisatie.

B2b-verkoop

Steeds meer bedrijven oriënteren zich op het vlak van b2b-e-commerce. Mede dankzij de COVID-19-pandemie zijn bedrijven versneld aan de slag gegaan met een digitale transformatie. McKinsey & Company deed onderzoek naar de b2b-verkoop naar aanleiding van de pandemie. Een belangrijke conclusie hieruit is dat meer dan 75% van de b2b-kopers en -verkopers de voorkeur heeft voor online aankopen en interactie op afstand met verkopers, in plaats van traditionele persoonlijke verkoopinteracties. Daarnaast is de voorspelling dat dit tot 2040 zal stijgen naar 95%. Tenslotte groeit de b2b-e-commerce markt enorm, met 10% per jaar.

Positieve effecten van b2b-e-commerce

De statistieken die je net voorbij zag komen laten zien dat de b2b-wereld enorm verandert en dat dit de komende jaren zo blijft. Het is cruciaal om als bedrijf mee te veranderen. Een aantal bedrijven is inmiddels al enkele jaren actief met een b2b-webshop. Zij ervaren verbetering in hun bedrijfsvoering ten opzichte van de traditionele fysieke verkoop. De drie grootste effecten zijn:

  • Efficiënter werken
    Een b2b-webshop zorgt ervoor dat niet jij, maar je klanten de orderadministratie doen. Wanneer zij een order via de webshop plaatsen, hoef je deze niet meer zelf te verwerken. Dit zorgt ervoor dat je op meerdere vlakken efficiënter kunt gaan werken. Zo kun je bijvoorbeeld de verkoopprocessen efficiënter inrichten. De binnendienst kan zich meer richten op het actief verkopen in plaats van het administreren van orders. Een ander voorbeeld is dat verkoopmedewerkers zich meer kunnen focussen op het bedienen van key accounts, omdat de non-key accounts voortaan online bestellen.
  • Meer omzet
    Een b2b-webshop heeft potentieel een veel groter afzetgebied dan een fysieke winkel. Denk bijvoorbeeld aan een Nederlandse distributeur die in België wil gaan leveren. Via een webshop kan dit bedrijf de Belgische klanten bedienen en additionele omzet genereren naast de Nederlandse markt. Daarnaast zijn b2b-assortimenten vaak zeer uitgebreid, terwijl klanten maar een beperkt assortiment bestellen. Met klantspecifieke promoties en cross- & upsell kun je de b2b-klant makkelijker sturen, bijvoorbeeld naar nieuwe producten in het assortiment. Als klanten deze ook kopen, komt er meer omzet binnen.
  • Betere klantenservice
    Een B2B-inkoper heeft vooral behoefte aan veel en aan gepersonaliseerde informatie zoals:
  1. Wat zijn de prijzen?
  2. Krijg ik korting als ik een grotere order plaats?
  3. Zijn alle artikelen op voorraad?

Via een B2B webshop is deze informatie 24/7 beschikbaar voor de inkoper. Zo wordt deze op zijn wenken bediend en kun je een nog betere klantenservice bieden.

Wil je meer weten over een succesvolle b2b-webshop? Volg dan onze gratis e-learning B2b-webshop!

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds