Inloggen

Websites voldoen vaak niet aan toestemmingseisen voor cookies

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een controle uitgevoerd bij ongeveer 175 websites van webshops, gemeenten en media. Daarbij hebben zij gekeken naar of de websites voldoen aan de eisen die gesteld worden aan het plaatsen van tracking cookies. Bijna de helft van de websites voldoet niet aan de toestemmingsvereisten en nagenoeg alle gecontroleerde webshops voldoen niet. Zorg dat je je cookies op orde hebt en voorkom hiermee mogelijke boetes.

Bij tracking cookies (denk bijvoorbeeld aan marketingcookies, een Facebook Pixel of Like-button) worden vaak persoonsgegevens doorgegeven. Hierdoor is de AVG op deze cookies van toepassing. Het verwerken van persoonsgegevens mag alleen als hiervoor in de AVG een “geldige grondslag” te vinden is. Voor het doorgeven van persoonsgegevens, voor een ander doel dan waarvoor deze verzameld zijn, moet je toestemming vragen van de betrokkene. Omdat het verwerken van deze gegevens niet noodzakelijk is om jouw website te tonen, heb je onder de huidige cookiewet toestemming van de bezoeker nodig voor het plaatsen en uitlezen van deze privacygevoelige cookies.

Veelgemaakte fouten

De websitebezoeker moet met een ondubbelzinnige en actieve handeling toestemming geven voor het plaatsen en raadplegen van tracking cookies. Een vooraf aangevinkt hokje waarmee de bezoeker akkoord wordt gevraagd, mag daarom niet. Ook stilzwijgen, inactiviteit, omlaag scrollen of een variatie op ‘wanneer je gebruikt maakt van onze website ga je akkoord’ zijn niet toegestaan.

Tijdens de controle zijn er ook websites met cookiewalls aangetroffen. Met een cookiewall kunnen websites geen geldige toestemming krijgen van hun bezoekers of gebruikers. Bezoekers moeten vrij zijn om toestemming te geven of te weigeren. Een cookiewall die toegang tot de website alleen geeft wanneer de bezoeker akkoord gaat met cookies, geeft de bezoeker niet die vrijheid.

Weet hoe je op de juiste manier toestemming vraagt

We hebben al meerdere artikelen geschreven over het verwerken van persoonsgegevens en cookies. Bekijk deze artikelen om te leren hoe je om moet gaan met toestemming vragen. Daarnaast vind je ook antwoorden op vragen in onze FAQ.

We zijn bij Thuiswinkel.org ook druk bezig met het ontwikkelen van een cookietool. Met deze tool kun je gemakkelijk voldoen aan de wetgeving rondom cookies. Hou onze website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van deze tool!

Meer weten?

Wil je nog meer weten of twijfel je nog over jouw cookies? Neem dan contact op met Vincent Romviel (juridisch@thuiswinkel.org), jurist bij Thuiswinkel.org.

 

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo ANVR
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds