Inloggen

Welke communicatiekanalen zijn onmisbaar voor iedere webshop?

Oude telefoon en smartphone

Snel en laagdrempelig contact is superbelangrijk binnen de e-commerce: binnen een korte tijd de klant helpen bij het doen van zijn of haar aankoop. In het verleden was het voor de klant voldoende om zijn vraag te stellen via een uitgebreid contactformulier op de website, maar in een tijdperk waarin een websitebezoeker gemiddeld 2-3 minuten op een website zit, kan een contactformulier een conversiekiller zijn. Hoe zorg je er dan voor dat je klant snel en eenvoudig contact kan opnemen, om zo een aankoop te garanderen? Trengo deelt tips over communicatiekanalen waarmee je het contact met je klant snel en gemakkelijk kunt laten verlopen.

Websitechat

Een websitechat stelt de klant in staat om direct contact te zoeken met de organisatie terwijl hij of zij door de webshop heen surft. Vragen als “Heb je deze ook in het blauw? ” of “Wanneer is product x weer beschikbaar?”, vinden snel een antwoord via de chat.

Door gebruik te maken van een slimme chatbot met flows, zijn vragen ook nog eens 24/7 razendsnel beantwoord. De chatbot kan gekoppeld worden met eigen systemen, waardoor deze realtime de klant kan vertellen over bijvoorbeeld de bestelstatus.

WhatsApp

Een van de kanalen die haast niet kan ontbreken is WhatsApp. 11,9 miljoen Nederlanders gebruiken deze app dagelijks om te communiceren met vrienden, familie en bedrijven.  Lange tijd hield WhatsApp eigenlijk de boot af als het gaat om zakelijk inzetten van WhatsApp, maar sinds dit jaar is hier verandering in gekomen. De WhatsApp Business app is nu beschikbaar voor kleine organisaties en de Business API voor organisaties die WhatsApp-berichten met een team van medewerkers willen beantwoorden. Dankzij Trengo is WhatsApp Business als communicatie kanaal voor jouw organisatie ook binnen handbereik en communiceer je eenvoudig en snel met al je klanten.

E-mail

Het voelt misschien ouderwets, maar ook e-mail is nog een veelgebruikt kanaal. Niet alleen is het een uitermate geschikt marketingkanaal om bijvoorbeeld het laatste nieuws te verspreiden, er zijn ook nog veel mensen die waarde hechten aan het “oude vertrouwde” e-mailtje om een vraag te stellen. En ook voor updates van een bestelling is e-mail uitermate geschikt.

E-mail straalt dus in zekere zin nog een vorm van betrouwbaarheid, zeker voor de generatie die nog niet zo bekend is met modernere manieren van communicatie zoals WhatsApp. Bovendien heeft vrijwel iedereen met een internetconnectie ten minste één e-mailadres.

Voor webshops die ook bestellingen afhandelen van andere organisaties is e-mail al helemaal onmisbaar. Zakelijk wordt er wereldwijd hoofdzakelijk nog via e-mail gecommuniceerd en op deze manier is het dus zeker dat het bericht aankomt bij de juiste persoon binnen de bestellende organisatie.

Knowledge Base

Een ander handig hulpmiddel voor de klant is een Help Center, ook wel Knowledge Base genoemd. Dit is eigenlijk een grote database waar de klant 24/7 terecht kan voor antwoorden op veelgestelde vragen. Bovendien is een kennisbank eenvoudig op iedere pagina van je website in te laden via een widget.

Naast dat het een uitstekend middel is om “standaard” informatie zoals een retourbeleid te delen met de klant, kan een kennisbank ook bijdragen aan een verbeterde vindbaarheid van jouw webshop.

Alles-in-één

Het lijkt misschien heel spannend om al deze kanalen tegelijkertijd in de lucht te moeten houden als organisatie. Hoe zorg je er voor dat jij of je medewerkers niet constant twintig programma’s hoeven te beheren om de klant tevreden te kunnen houden? Via de team-inbox van Trengo is het beantwoorden van deze berichten eenvoudig te regelen: alle communicatiekanalen komen namelijk uit in een gezamenlijke team-inbox, waardoor medewerkers niet meer hoeven te switchen tussen verschillende programma’s. Maak bovendien gebruik van slimme interne functies als taggen, toewijzen of notities voor een efficiëntere samenwerking.

Wil je zelf ervaren hoe Trengo werkt? Maak een gratis proefaccount aan!

Wil jij meer vertrouwen en een hogere conversie?

Lid zijn van Thuiswinkel.org heeft veel voordelen. De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Meer conversie door Thuiswinkel Waarborg-logo op je webshop.
  • Vertrouwen van consumenten door Thuiswinkel Waarborg Reviews.
  • Gratis hulp en ondersteuning op juridisch gebied (tools, tips en vraagbaak).
  • Wij komen op voor jouw belangen in Den Haag en Brussel.
  • Gratis of met korting toegang tot ons netwerk, kennis, events, onderzoeksrapporten en meer.

Bekijk de rest van de voordelen of Word meteen lid

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds