Inloggen

Wie is jouw klant en hoe ontwikkel je een persona?

Psychologie van Conversie

Een persona is de ijkpersoon waarmee je een boodschap nauwkeurig afstemt op je doelgroep. Ook is hij maatgevend bij het nemen van betere beslissingen over hoe je content promoot en relevanter bent voor je klant. Persona’s geven je doelgroep als het ware een gezicht, wat je verder helpt bij het optimaliseren van je webshop. In dit artikel lees je wat het belang van persona’s is en hoe je deze kunt ontwikkelen voor jouw organisatie.

Een persona is een visuele vertaling van je belangrijkste klantsegment(en). Door je bezoekers een gezicht te geven, is het gemakkelijker om vanuit de motivaties en frustraties van je klant te (blijven) denken. Daarmee voorkom je dat je aannames doet over wat de klant beweegt, wat ervoor zorgt dat je optimalisaties uitvoert die niet aansluiten bij jouw doelgroep.

Door je bezoeker als uitgangspunt te nemen, te weten wat hem beweegt en daar je webshop op aan te passen, verhoog je de conversie en daarmee ook je omzet. Met de persona’s van jouw webshop in het achterhoofd worden bijvoorbeeld de juiste functionaliteiten en content gemaakt.

Hoe ontwikkel je een persona?

Je begint met het in kaart brengen van drie aspecten voor je klant: wat zijn taken, pains en gains van je klant? Je bepaalt de kerntaak die je klant moet volbrengen (bijv. alle stappen die een klant moet doorlopen om een aankoop te doen) en bekijkt daarbij wat de pijnpunten zijn die de klant ervaart in dat traject en wat de gewenste positieve uitkomst is. Deze exercitie doe je voor ieder segment dat je onderscheidt van de concurrent. Daarmee leg je de basis voor een persona.

De volgende stap is om proposities, functionaliteiten of content te ontwikkelen die de pains voor je klant vermindert, de gains maximaliseert en zijn taken vergemakkelijkt. Die optimalisatie zorgt voor een verhoogde conversie.

Tips bij het maken van persona’s

  1. Probeer te voorkomen dat je jouw persona te veel baseert op één bestaande klant. Het is juist de bedoeling om gegevens van je meest belangrijke klanten te bundelen.
  2. Is je doelgroep wat meer divers? Zorg dan dat je meerdere persona’s maakt die de diverse segmenten vertegenwoordigen.
  3. Zorg ervoor dat je persona’s ontwikkelt op basis van onderzoek, niet op aannames of onderbuikgevoelens. Analyseer data uit Google Analytics en je CRM-database. Onderzoek de drijfveren van je persona’s via gebruikersinterviews.
  4. Beschrijf de persona’s op een gestructureerde manier aan de hand van een. Doe dit samen met je team, zodat jullie een gezamenlijke visie krijgen. In onze gratis e-learning over de psychologie van conversie vind je een template die je kunt gebruiken hiervoor.
  5. Breng persona’s terug tot de kern en maak ze bruikbaar. Wil je echt in de huid van de klant kruipen en de klantinzichten terugbrengen tot de kern, gebruik dan het waardepropositiemodel-canvas. Ook deze is (met uitleg) te vinden in de e-learning over de psychologie van conversie.

De persoonlijkheidstypen van persona’s

Ter aanvulling op de persona’s moet je rekening houden met de vier typen bezoekers. De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) beschrijft deze vier bezoekers:

  1. Competitieve bezoeker: snelle beslisser en beslist op basis van feiten
    Deze bezoeker is doelgericht, weet wat hij hier kan doen en wat het aanbod voor hem betekent.
  2. Spontane bezoeker: snelle beslisser en beslist op basis van gevoel
    ‘Als het gevoel maar goed is’ is zijn motto, wil een goede service en is gevoelig voor aanbiedingen en acties.
  3. Methodische bezoeker: langzame beslisser en beslist op basis van feiten
    Deze bezoeker zoekt zekerheid. Hij is bang om fouten te maken en weegt dus alles goed af. Hij is dol op lijstjes en onderzoekt alles voordat hij een keuze maakt.
  4. Humanistische bezoeker: langzame beslisser en beslist op basis van gevoel
    Deze bezoeker wil weten wie het bedrijf is en hoe de ervaringen van anderen zijn. Hij zoekt redenen om je te vertrouwen en wil weten wie je producten al gebruiken.

Door onderscheid te maken in deze vier typen, zorg je dat je de juiste content op de juiste plek hebt staan. Zo kun je iedere bezoeker overtuigen van een aankoop bij jouw webshop.

Leer van Martin van Kranenburg

Wil je meer weten over hoe je het consumentenbrein kunt verleiden tot een aankoop? In de e-learning Psychologie van Conversie leer je binnen een uur van expert Martin van Kranenburg hoe je het onbewuste brein van jouw klant kunt verleiden. Met behulp van de zelfscan kun je knelpunten in jouw webshop vinden en direct optimalisaties doorvoeren.

Volg de (gratis) e-learning Psychologie van Conversie > 

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds