Inloggen

“Zomaar data verzamelen leidt niet automatisch tot resultaat”

Zo’n 79% van de organisaties is zich ervan bewust dat acties met data nodig zijn om een concurrerende positie te behouden. Maar hoe stel je een goede datastrategie op en gebruik je data om sturing te geven aan jouw organisatie op hoog niveau? Wij spraken met Merlin de Graaf (Founder) en Paul Bakker (Consultant) van BLOOM en experts van onze nieuwste e-learning Datastrategieën in e-commerce.

Hoe komt het volgens jullie dat veel organisaties nog vaak ‘worstelen’ met het vraagstuk data?

“Omdat het allemaal nog niet zo makkelijk is. Voor bedrijven die al een tijdje meelopen, en bijvoorbeeld pas onlangs de transitie hebben gemaakt naar online, gaat er opeens een hele nieuwe wereld open. De manier waarop (bepaalde onderdelen van) het bedrijf wordt gestuurd vergt een enorme verandering. Maar ook voor nieuwe bedrijven zijn de mogelijkheden overweldigend.

Data is een verzamelterm. Starten met ‘zomaar’ data verzamelen gaat niet leiden tot betere organisatieresultaten. Er is een duidelijk plan voor nodig welke data verzameld moet worden en hoe deze moet worden ingezet.”

Data is hot en wordt wel gezien als het nieuwe goud. Maar is het niet voor met name kleinere webwinkels nog de ver-van-mijn-bed-show?

“Op dit moment kan ik me voorstellen dat het voor kleine winkels inderdaad soms zo nog klinkt. Feit is wel dat bedrijven die op basis van data worden gestuurd aantoonbaar succesvoller zijn, dus ook voor kleinere webwinkels is het goed om hieraan te denken. In een ultra-competitieve markt, waar ook veel grote spelers en marktplaatsen aanwezig zijn, is het zaak dat je ook als kleinere webwinkel zo efficiënt en nauwkeurig mogelijk op je doelen kunt sturen. Dat kan alleen met data.

Waar je als kleine webwinkel bijvoorbeeld mee zou kunnen beginnen, is het verzamelen van je customer service data. Op basis hiervan kun je je Q&A op de website verbeteren of je servicevoorwaarden aanpassen.”

Welke stappen dien je te doorlopen voor een succesvolle datastrategie?

“Je begint met het vaststellen van de belangrijkste organisatie- en/of afdelingsdoelen. Maak deze meetbaar. Vervolgens ga je kijken welke stuurbare factoren allemaal invloed hebben op dit hoofddoel. Ook deze factoren wil je meten – maar zorg dat je het aantal wel beperkt. Vervolgens stel je vast welke data je nodig hebt– in welke bron staat die opgeslagen. Prioriteer deze bronnen en ontsluit ze één voor één naar een centrale plek. Hier kun je ze opschonen, bewerken, combineren en gebruiksklaar maken voor allerlei datatoepassingen.”

Welke tip heb je voor webwinkels om vandaag nog te kunnen beginnen met het opzetten van een succesvolle datastrategie?

“Bedenk allereerst wat je organisatie- / afdelingsdoel is en wat de allerbelangrijkste dingen zijn die je moet weten om te meten of het goed gaat met dit doel. Hoe weet je of je progressie boekt? Zorg dat je DIE data verzamelt en visualiseert zodat beslissingen niet meer op onderbuikgevoelens, maar op harde feiten worden genomen.

Als je een iets grotere online speler bent, bedenk dan dat je vaak al over interne data beschikt waarmee je aan de slag kunt, zoals orderdata uit eCommerce systemen zoals Magento of WooCommerce, of marketingdata uit Facebook of Google Ads campagnes. De volgende stap is deze data ontsluiten naar een centrale plek, zodat je het kunt bewerken en combineren.”

Waarom moeten e-commerceprofessionals de e-learning Datastrategieën in e-commerce zeker volgen?

“Datagestuurde bedrijven presteren beter. Maar dat betekent niet dat zomaar data verzamelen automatisch tot resultaat gaat leiden. Deze e-learning biedt een duidelijk plan om te bepalen welke data je het beste kunt verzamelen, en hoe je die in kunt zetten om jouw bedrijf meer datagedreven te maken.”

Volg onze e-learning Datastrategieen in e-commerce!

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds