Inloggen

Leerpad Innovatie

To innovate or die… Innovatie in e-commerce is noodzakelijk om in de digitale wedstrijd te blijven. Maar hoe innoveer je nu effectief? Richt je innovatie in als een apart team, of beschouw je innovatie als een rol die je binnen diverse business teams belegd? Duidelijk is dat innovatie niet alleen vraagt om een mindset maar ook om een skillset. E-Academy heeft daarom een leerpad met e-learnings ontwikkeld om je deze skills eigen te maken.

‘Creativity is thinking up new things. Innovation is doing new things’.
– Theodore Levitt.

Benieuwd of dit leerpad iets voor jou is? Lees dan verder. Helemaal onderaan vind je meer informatie over de e-learnings van dit leerpad.

Wat is de essentie van deze rol?

Is innovatie een (van de) rol(len) in jouw takenpakket? Dan wordt van jou verwacht dat je innovatie initieert én implementeert. Afhankelijk van de uitdagingen van de organisatie kun je digitale innovatie op meerdere niveaus toepassen, namelijk op proces niveau, op product of dienstniveau, en op business model niveau. Technologie is daarbij een enabler, maar nooit het doel op zich. Of een innovatie succesvol is wordt immers bepaald door de genadeloze consument.

Mindset voor succes

Innovatie vergt meer dan het toepassen van methodologieën:

  • Kritisch denken: niet iedere nieuwe technologie gaat doorbreken of is relevant voor de innovatie van jouw bedrijf. Wees dus nieuwsgierig maar blijf kritisch, en denk daarbij outside in: welk klantprobleem ga ik oplossen?
  • Test-en-leer mentaliteit: creëer een cultuur van experimenteren en leren, met de veiligheid om fouten te mogen maken. Evalueer op basis van prototypes en bèta tests, en zorg dat er eerlijke learnings zijn;
  • Interdisciplinaire teambuilding: verbind mensen uit meerdere afdelingen ten behoeve van het bedenken en uitvoeren van een innovatie. Zo optimaliseer je de ideefase met meerdere invalshoeken en creëer je draagvlak voor implementatie.

Skillset voor succes

Een belangrijke basis voor digitale innovatie is diepgaand begrip van de trends en ontwikkelingen in e-commerce, inclusief kennis van die genadeloze consument. Ook krijg je handvatten om met nieuwe technologische ontwikkelingen om te gaan. Je leert voorspellen of een nieuwe technologie gaat doorbreken, en zo ja, welke kansen dit biedt voor jouw organisatie. Vervolgens ga je de diepte in op het ‘hoe’ van innovatie. Je krijgt het instrumentarium aangereikt om tot innovatieve waarde proposities of zelfs volledig nieuwe business modellen te komen. Zodoende leg je de basis voor een innovatieve skillset binnen jouw organisatie.

Klik op de tegels hieronder om meer te lezen over de leerdoelen van de e-learnings.

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds