Inloggen

Arnoud Engelfriet: “De e-learning E-commerce Wet- en Regelgeving is een uitstekende manier om juridische kennis intensief op te nemen”

Arnoud Engelfriet

Eind mei is alweer de derde e-learning van Thuiswinkel e-Academy gelanceerd. Hierdoor kunnen e-commerceprofessionals en andere geïnteresseerden hun kennis op het gebied van de wet- en regelgeving binnen online retail gratis oppoetsen en testen. De e-learning is tot stand gekomen met de kennis en hulp van Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, en Arnoud Engelfriet, partner bij ICTRecht B.V. We spraken met deze laatste over de toegevoegde waarde van de e-learning en het belang van een gedegen juridische kennis voor webwinkeliers.

Als partner van adviesbureau ICTRecht adviseert Arnoud bedrijven en instellingen over nieuwe ontwikkelingen en contractuele afspraken binnen het gehele internetrecht. Daarnaast leidt hij de ICTRecht Academy, waar juridische opleidingen worden gegeven, en is hij mede-oprichter van JuriBlox, een handige tool waarmee je zelf juridische documenten kunt aanmaken.

Internetrecht staat nooit stil

Op de vraag wat wet- en regelgeving zo interessant maakt binnen e-commerce, is Arnoud duidelijk: “E-commerce raakt iedereen, want vrijwel iedere Nederlander koopt weleens iets online. Daarnaast is reclame tegenwoordig natuurlijk ook alomtegenwoordig op internet. Als ondernemer geeft dat veel kansen, maar er zijn ook veel juridische uitdagingen wil je dit goed uitvoeren. Wat ik daarbij wel bijzonder vind, is dat je vaak nog moet zoeken naar échte antwoorden, omdat de wet verouderd is of geen rekening houdt met nieuwe technologische ontwikkelingen. Voor mij is dát de kern van internetrecht, dat er steeds nieuwe vragen komen.”

Om e-commerceprofessionals daarbij de helpende hand te bieden, heeft Thuiswinkel e-Academy de e-learning E-commerce Wet- en Regelgeving opgetuigd. “Een heel goed initiatief, waar ik dan ook graag aan mee heb gewerkt”, vertelt Arnoud. “De e-learning is een mooie manier om kennis intensief op te nemen. En alles op een helder omschreven manier, want enkel de wet voorlezen helpt ondernemers natuurlijk niets. In de e-learning lees je duidelijke teksten, zie je praktische voorbeelden en kun je oefenen met de opgedane kennis. Dat zijn bekende en krachtige technieken om informatie over te dragen. Ik ben er dus erg enthousiast over.”

Juridische kennis onder webwinkeliers

Maar hoe staat het eigenlijk met de aanwezige juridische kennis onder e-commerceprofessionals? “In principe denk ik dat vrijwel iedere ondernemer in grote lijnen wel op de hoogte is van de geldende wetten en regels. Maar er zijn natuurlijk genoeg speciale gevallen of randkwesties. Zo weet iedere ondernemer denk ik wel dat je je klanten mag mailen zonder opt-in, maar ik zie vaak dat het toch misgaat omdat er niet op het bestelformulier wordt vermeld dat je dat gaat doen. Daarnaast weet iedere ondernemer dat je algemene voorwaarden moet aanbieden in je bestelproces, maar lang niet iedereen weet dat dat vinkje echt niet hoeft. Enkel zeggen “de voorwaarden zijn van toepassing, klik hier voor de tekst” is al genoeg.”

Daarom ligt de focus van de e-learning ook op de belangrijkste regels voor e-mailmarketing, een belangrijk en waardevol instrument voor webwinkeliers. “Als webwinkelier kun je heel veel uit dit kanaal halen, maar dan moet je wel rekening houden met de geldende regels. Als je hier namelijk de fout mee in gaat, kan je dit veel loyaliteit en op den duur zelfs boetes gaan kosten. En Arnoud vervolgt: “Daarom zorgen we er met de e-learning voor dat de mensen die hem hebben doorlopen weten dat het werken met een opt-in de beste manier is om een goed klantenbestand op te bouwen, met mensen die oprecht willen weten wat je te vertellen hebt. Daarnaast dat zij klanten makkelijker kunnen benaderen zolang ze zich aan de juiste spelregels houden en dat de AVG helemaal zo eng nog niet is.”

Start direct met leren!

Wil jij ook alles leren over wet- en regelgeving van onze topjuristen? Maak gratis een account aan en start direct met leren. Meer geïnteresseerd in het optimaliseren van de conversie op je website? Naast de e-learning Wet- en Regelgeving staan ook de e-learnings Customer Journey en Conversion Rate Optimization voor je klaar!

Naar Mijn e-Academy

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds