Inloggen

De impact van corona op online retail

Covid-19

Steeds meer Nederlandse bedrijven merken de gevolgen van het coronavirus. Medewerkers blijven uit voorzorg thuis werken, voorraden raken op en je mag niet meer bij (potentiële) klanten op bezoek. Er wordt veel geschreven over de impact van het virus, maar wat is er nu eigenlijk wel en niet waar? Hieronder een overzicht van het nieuws.

Feiten

Pakketjes kunnen gewoon worden afgeleverd aan de deur; postbezorgers nemen hun eigen maatregelen om pakketjes veilig af te kunnen leveren. Veel bedrijven hebben er wel voor gekozen om pakketjes tot aan de deur te leveren, en niet meer tot in de keuken. Het kan in deze situatie dus zeker lonen om je marketing in te zetten voor je webwinkel en dus je online business te stimuleren.

Hoewel veel bedrijven al grotere voorraden hadden aangelegd vanwege het Chinese Nieuwjaar eerder dit jaar, beginnen voorraden bij (web)winkels mogelijk toch op te raken. Enkele webwinkels hebben al aangekondigd hun prijzen te verhogen om zo langer met de voorraad te kunnen doen.

Fabels

Je kunt het coronavirus krijgen door het openen van een pakketje uit China

Onjuist. Volgens het RIVM is het ongevaarlijk om pakketjes uit risicolanden te openen. Het virus overleeft niet goed buiten het lichaam, zeker niet op karton of andere verpakkingsmaterialen. Als er al corona op pakketten of andere zendingen uit China zou zitten, overleeft het virus de reis naar Nederland niet. Het virus is alleen overdraagbaar via mensen en dieren.

De privacywet is niet van kracht tijdens zo’n uitzonderlijke situatie als dit

Dit is pertinent onjuist; de regels rond privacy blijven het uitgangspunt. Je mag je medewerkers natuurlijk vragen waar ze naartoe zijn geweest op vakantie en je mag vragen of ze gezondheidsklachten hebben. Werknemers hoeven daar echter niet op te reageren en je mag nog steeds geen medische gegevens verzamelen en registreren. Zo is een koortsscan niet toegestaan en werknemers scannen aan de poort mag ook niet. De suggestie doen de huisarts te bellen, kan uiteraard wel. Een werknemer waarvan vaststaat dat hij of zij is besmet de toegang ontzeggen, is natuurlijk wel geboden vanuit de preventieplicht uit de Arbowetgeving.

Politie waarschuwt voor malafide mondkapjesverkopers

Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting waarschuwt voor fraude bij de verkoop van mondkapjes via een vorm van spoofing. Spoofing is het vervalsen van bepaalde (bedrijfs)kenmerken met als doel om tijdelijk een valse identiteit aan te nemen.

In dit geval worden websites gecreëerd met gebruik van bedrijfs- en Kamer van Koophandelgegevens van onder andere bestaande bedrijven die medische artikelen verkopen. Bij controle lijkt het dus alsof je met het echte bedrijf van doen hebt, maar na betaling van de bestelde producten zul je geen producten ontvangen. Het LMIO heeft een melding ontvangen van een bedrijf wiens gegevens worden misbruikt.

Webwinkels roepen consumenten op normaal online te winkelen

Nu de regels omtrent corona aangescherpt zijn en de schappen in de supermarkten leger zijn dan normaal, vinden steeds meer consumenten de weg naar de webwinkel. Ook daar wordt gehamsterd. “Stop daarmee”, roept Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org, op. “Winkel online zoals je normaal ook zult doen. Webwinkels en de logistieke keten staan onder druk. Als iedereen zich normaal gedraagt, dan is er niets aan de hand.”

Steeds meer webwinkels nemen maatregelen. Coolblue heeft eerder de prijzen al omhoog gegooid, en sluit nu ook fysieke winkels om de online aankopen te kunnen leveren. Online supermarkten stellen een hamsterlimiet in of nemen tijdelijk geen nieuwe orders aan. Ook vanuit de online drogisterijbranche komen meldingen over extreme drukte en vertraging in de levering. Alle producten, van hygiëneartikelen tot vitamines, lopen daar hard. Leveranciers hebben ook vertragingen en producten raken uitverkocht.

“Niemand heeft honderd rollen wc-papier nodig, dus koop die dan ook niet. In een fysieke winkel is het misschien lastig controleren, maar online kun je een limiet zetten op het aantal te bestellen artikelen”, geeft Wijnand Jongen aan. “Webwinkels kunnen consumenten ook oproepen om rekening te houden met anderen. ”

Meer informatie

De volledige nieuwsberichten van dit artikel zijn terug te vinden op de website van Thuiswinkel.org. Dit artikel wordt niet geüpdatet, dus wilt u up-to-date blijven met het corona nieuws houdt dan de pagina van Thuiswinkel.org in de gaten!

Naar Thuiswinkel.org

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds