Inloggen

Heb jij al een ijzersterke social-mediastrategie?

De inzet van social-mediamarketing vergroot je brand awareness, je engagement met je doelgroep en uiteindelijk ook de verkoop. Celine Merkx en Elaine Dauvillier van Fingerspitz staan op met social media en gaan ermee naar bed. De hoogste tijd om beide dames aan de tand te voelen over waarom het juist voor e-commerce bedrijven een gemiste kans is om niet op de juiste manier op social media aanwezig te zijn.

Even voorstellen
Celine Merkx: “Ik ben Lead Social bij Fingerspitz Online Marketing. Na mijn studie International Tourism Management ben ik meteen begonnen aan een traineeship bij Fingerspitz en ondertussen doorgegroeid tot Online Marketing Consultant en Lead Social.”
Elaine Dauvillier: “Ik ben Social Media Consultant bij Fingerspitz Online Marketing. Tijdens mijn studie International Media & Entertainment Management heb ik een social media stage gevolgd bij een PR bureau in Sydney. Ik wist meteen dat ik dit wilde blijven doen! Na mijn studie ben ik gestart als trainee bij Fingerspitz en inmiddels doorgegroeid naar Social Media Consultant.

Waarom vinden jullie social-mediamarketing belangrijk voor e-commercebedrijven?
“Social media is het middel dat je in elke fase van de customer journey kunt inzetten”, aldus Celine. “Je kunt je doelgroep ermee inspireren en je product of dienst op een creatieve en leuke manier laten zien. Daarnaast zitten wij mensen nu eenmaal enorm veel op social media. Een gemiste kans als je als bedrijf daar dus niet aanwezig bent.”

Daarnaast zie Elaine het ook als een krachtig hulpmiddel voor e-commerce websites. “Je hebt de mogelijkheid om klanten niet alleen naar een nieuw product of een aantrekkelijke deal te leiden, maar je kunt ook met hen in contact komen en een community creëren. Veel social media users gebruiken het om nieuwe producten te ontdekken en het helpt hen zelfs bij het nemen van een aankoopbeslissing!”

Wat zijn veelgemaakte fouten bij social-mediamarketing?
Celine: “Het wordt snel afgekeurd omdat je niet altijd direct conversies ziet. Social media zijn in te zetten in alle fases, maar draagt toch nog voor het grootste gedeelte ondersteunend bij. De inzet van social-mediamarketing vergroot je brand awareness, je engagement met je doelgroep & uiteindelijk de verkoop.”
Elaine: “Het meten van de verkeerde KPI’s is een veelvoorkomende valkuil. Kijk niet alleen naar ‘vanity metrics’ zoals het aantal likes en volgers. Social media verschillen niet veel van andere marketingkanalen. Zorg ervoor dat je de impact meet van je social-mediainspanningen op jouw bedrijf.”

Wat valt jullie op als je kijkt naar de ontwikkelingen binnen social-mediamarketing?
Zowel Celine als Elaine vindt dat het razendsnel gaat. “In Amerika zijn ze zelfs al aan het testen met het afrekenen van een bestelling binnen social-mediaplatformen als Facebook en Instagram. Ook nieuwe kanalen als TikTok pakken een groter aandeel. Verticale content wordt steeds belangrijker.”

Kun je één tip geven waarmee e-commerceprofessionals direct aan de slag kunnen?
Elaine: “Zorg ervoor dat je je pixels inricht zodat je als je gaat starten de juiste data hebt. En vergeet ook zeker niet de LinkedIn Insights tag. Ook al ga je LinkedIn niet inzetten, hiermee krijg je super veel waardevolle data over je doelgroep.”
Elaine: “Begin eens met social listening. Zoek op branded hashtags en kijk in wat voor content je bent getagd door klanten. Luister naar wat jouw klanten willen zien op social media en bekijk welke van jouw social media posts het beste hebben gepresteerd. Hier kun je meteen inspiratie voor nieuwe content uit halen.”

Waarom moeten e-commerceprofessionals de e-learning over social media zeker volgen?
Volgens Celine geeft het je handvatten om een social strategie op te zetten. “Vanuit de strategie krijg je inzicht in hoe je je doelgroep kunt bepalen, kies je de juiste kanalen en content en begrijp je hoe campagnes resultaten kunnen versterken.” Men vergist zich soms dat social media echt wel een fulltime taak kunnen zijn”, aldus Elaine. Mijn collega Celine en ik helpen je in deze e-learning Social Media goed op weg met tips en best practices om een sterke social-mediastrategie neer te zetten. Zo kun je jouw (potentiële) klanten bereiken in elke fase van de customer journey!”

Meer weten over het verkrijgen van een ijzersterke social-mediastrategie? Volg dan onze gratis e-learning over Social Media.

Volg de (gratis) e-learning Social Media > 

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds