Inloggen

John Meulemans: “De grootste valkuil van influencer marketing is om er niet mee te beginnen!“

John Meulemans is Strategy Director bij 3sixtyfive en samen met Viviënne Pickkers inhoudelijk expert van de nieuwste e-learning Influencer Marketing. Influencer marketing is hot en een belangrijke rol gaan spelen in de marketingmix van veel bedrijven. Wij spraken John over het vinden van de juiste influencer, het bereiken van duidelijke branding- en saleseffecten en waarom je deze e-learning zeker niet mag missen!

“Met de komst van social media is ook influencer marketing opgekomen. Influencer Marketing zou je kunnen vergelijken met Word Of Mouth. Het is de oudste vorm van marketing en tevens de meest effectieve én geloofwaardige manier om je doelgroep te bereiken en er een relatie mee op te bouwen.

Influencers zijn vaak mensen met een passie of expertise, die door social media een platform hebben gekregen en het vertrouwen van hun volgers hebben verdiend. In essentie ligt hier de kracht; de persoonlijke manier van het delen van je expertise.

Wanneer wordt influencer marketing relevant voor jouw bedrijf?

We onderscheiden vijf typen influencers: nano, micro, meso, macro en mega. Heb je een budget van een paar honderd Euro, dan kun je zeker al aan de slag met een micro influencer. Hierbij is influencer marketing in principe voor elk budget inzetbaar. Tegelijkertijd moet je ook realistisch zijn bij een klein budget. Welke impact heeft het dan en wat levert het op voor je merk en sales?

Een goede influencer marketingcampagne met impact begint met €15.000. Bedrijven denken soms alleen aan de inhuur van de influencer, maar je hebt dit bedrag ook gewoon nodig voor het maken van een goed plan, het opzetten van een briefing en het doormeten van de campagne.

Indien je een kleiner budget hebt, dan zou ik adviseren om eerst naar andere media te kijken, zoals het adverteren via zoekmachines. Hiermee bereik je de mensen die al in de koopmodus zitten. Als je dit hebt bereikt, kun je een stap verder denken.

Op zoek naar de juiste match

Maar hoe kies je nu de influencer die bij je past? Dit hangt echt af van het doel dat je nastreeft met je webshop. Houd in elk geval rekening met de volgende drie factoren:

  1. Influencer zelf. Bedenk altijd; zou dit jouw klant kunnen zijn? Is er een match tussen jouw merkpersona en de personality van de influencer? Heeft de influencer een gezond account dat groeiende is? Heeft hij een goede engagement rate van 3% of hoger?
  2. De volgers. Hoe oud zijn de volgers, wat is de verhouding tussen man/vrouw en wat voor thema’s waarover de influencer praat vinden zij interessant? Dit is te achterhalen met speciale influencer software. Stel je verkoopt proteïneshakes, dan wil je niet alleen een fitnessende influencer, maar wil je ook zien dat zijn doelgroep goed reageert op content waar hij het heeft over voeding.
  3. Dit is een softe manier om te bepalen of iemand bij je past. Is hij intrinsiek gemotiveerd om er een mooie samenwerking van te maken en jouw merkboodschap over te brengen aan zijn volgers?

Stel je doel en maak de resultaten inzichtelijk

Als je een influencer marketingcampagne opstelt, wil je ook meetbaar maken wat het je gaat opleveren. Hierbij is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt welk doel je nastreeft, namelijk branding of sales:

  • Branding: wat doet het voor ons merk? Hoe bekend zijn we en wat zijn de associaties? Dit zijn de onderwerpen waar je wilt dat de influencer het over gaat hebben. Om dit goed te kunnen meten kun je vooraf een 0-meting doen om het startpunt te bepalen. Vervolgens meet je na afloop opnieuw de bekendheid met een vervolgmeting. Zie je een duidelijk verschil bij de mensen die in aanraking zijn geweest met de content?
  • Sales: levert het extra sales op? Alles wordt tegenwoordig doorgemeten. Vooraf brief je de influencers om gebruik te maken van een (UTM) trackinglink. Vervolgens kun je in Google Analytics meten hoeveel bezoekers naar aanleiding van de influencer marketingcampagne je webshop hebben bezocht en of ze een aankoop hebben gedaan.

De grootste valkuil is om niet te beginnen

Uiteraard is influencer marketing niet de heilige graal. Maar als je er nog niet mee bezig bent loop je echt achter op je concurrenten. Staar je niet blind op wat traditionele media zeggen over influencers, die weten gewoon niet wat ze er mee aan moeten. Verdere valkuilen zijn het ontbreken van een goed concept. Met een selfie, een duimpje omhoog en jouw merk sla je compleet de plank mis. Laat zien en vertellen waarom je relevant bent voor de influencer en zijn doelgroep.

En dat vind ik nu zo sterk aan deze e-learning. Het geeft je een perfecte basis om te starten met het strategisch inzetten van influencer marketing. Heb je je eerste stappen al gezet? Dan laten we je zien hoe je van een campagne naar een always-on programma kunt gaan.”

Volg onze nieuwste e-learning Influencer Marketing!

 

Over John Meulemans
John Meulemans heeft een achtergrond in digital marketing en is Founder & Strategy Director bij 3sixtyfive. Het eerste award winning influencer marketingbureau van Nederland dat zich richt zich op het ontwikkelen van campagnes en programma’s, met als doel branding en meer conversie.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds