Inloggen

Leer van anderen voor impactvolle digitale innovatie

De context waarin je organisatie opereert heeft een belangrijke invloed op hoe jouw toekomstige businessmodel eruit ziet. Door een beeld te vormen van deze context, ontdek je belangrijke informatie die je kunt gebruiken bij jouw digitale innovatie en het ontwerpen van een nieuw business model. Een manier om dit te doen is door in te zoomen op de rol die jouw concurrent speelt.

De techniek van het kijken naar andere bedrijven noemen we ‘freshwatching’. Wat hebben andere bedrijven slim gedaan waarvan jij kunt leren met jouw bedrijf? Wil je hiermee aan de slag, volg dan in ieder geval de volgende vier stappen:

1. Voorbereiding

Voor je analyse kun je meerdere bedrijven bekijken. Denk hierbij niet alleen aan je directe concurrenten, maar kijk vooral ook naar bedrijven in andere industrieën of bedrijven die vooroplopen in de digitale transitie. Gebruik analyses en uitgewerkte businessmodel canvassen die al bestaan.

2. Stel de juiste vragen

Je bekijkt samen als team alle businessmodellen en stelt elkaar vragen die interessant zijn voor jouw businessmodel.

  • Hoe zou je businessmodel eruit zien als je jouw product niet meer fysiek verkoopt maar alleen nog maar online?
  • Welke invloed heeft het samenwerken met nieuwe externe partners op je waardepropositie?
  • Wat verandert er zodra je andere partnerschappen aangaat en heeft dit invloed op de manier waarop je jouw klanten bereikt?
  • Op welke manieren zou je andere vormen van inkomsten kunnen genereren?

3. Verzamel alle ideeën

Door het analyseren van de inzichten uit stap 1 en het beantwoorden van de vragen bij stap 2 ontstaan ideeën voor jouw organisatie. Begin met het verzamelen van die ideeën. Je hoeft nog geen clustering te maken, dat doe je in de volgende stap. Een handige tool die je kunt gebruiken is de ideeënmuur. Deze tool helpt je om binnen een uur op een gestructureerde en creatieve manier ideeën te genereren.

4. Cluster ideeën en prioriteer

Heb je alle ideeën verzameld? Zet dan alle overlappende ideeën bij elkaar. Cluster bijvoorbeeld alle ideeën voor waarderichtingen, klantsegmenten, klantreis of zelfs inkomstenstromen. Je creëert zo overzicht en je kunt alvast beginnen met een prioritering. Kies samen met je team de ideeën die je verder wilt uitwerken en doorvertalen naar een nieuw businessmodel.

Volg de gratis e-learning Digital Innovation voor nog meer tips & tricks voor een impactvolle digitale transitie.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds