Inloggen

Aan de slag met massamedia

massamedia

Er bestaan misverstanden over massamedia. Hierdoor zijn bedrijven soms terughoudend hiervan gebruik te maken. Zo denken sommige bedrijven dat het alleen iets is voor de ‘grote jongens’ omdat het duur is en je er een intermediair voor nodig hebt. Gelukkig is het tegendeel waar…

Misschien vind je massamedia wel interessant klinken en wil je het zelf uitproberen. Het is dan goed om te weten dat er meerdere vormen van massamedia zijn. De drie meest gebruikte vormen zijn: televisie, radio en Digital Out of Home (DOOH). Lees hieronder meer over deze drie vormen.

De voor- en nadelen van massamedia

Televisie

Adverteren via de televisie: dit is misschien wel de vorm waar je direct aan denkt bij massamedia. Wat zijn de voor- en nadelen van adverteren via de tv?

Voordelen televisie

 1. Enorme aantallen mensen kijken op dagelijkse basis naar de tv. Daardoor kun je een heleboel mensen bereiken met jouw reclame.
 2. Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van tv. Daaruit blijkt dat de inzet van reclame op tv zeer veel bijdraagt aan je merkwaarde.

Nadelen televisie

 1. Veel adverteerders willen bij dezelfde best bekeken programma’s adverteren. Het wordt hierdoor steeds duurder om bij deze programma’s te adverteren.
 2. Tv-reclame moet ruim van te voren worden ingekocht. Daardoor is tv minder flexibel in te zetten dan andere media.

Radio

Je kunt ook adverteren via de radio. Er zijn vele zenders die je hiervoor kunt toepassen.

Voordelen radio

 1. Veel mensen luisteren dagelijks naar de radio. Met radioreclame kun je in een korte periode grote aantallen mensen bereiken.
 2. Het inkopen van radio zendtijd kan kort voordat je campagne moet starten. Radio is daarmee een flexibel medium.

Nadelen radio

 1. Radio staat vaak op de achtergrond aan. Radioreclame is daarmee een stuk minder impactvol dan bijvoorbeeld televisie.
 2. De meeste radiozenders richten zich op een brede doelgroep. Targeting op radio is daarmee beperkter dan andere massamedia.

Digital Out of Home (DOOH)

DOOH is het adverteren via digitale schermen, bijvoorbeeld in bushokjes en op masten langs snelwegen.

Voordelen DOOH

 1. DOOH kan ingekocht worden met een eigen systeem. Je kunt dus zelf je campagne aan- en uitzetten. Dat maakt DOOH zeer flexibel.
 2. Doordat je niet al je budget direct hoeft vast te leggen, is DOOH heel schaalbaar. Wanneer je campagne goed loopt boek je bij.

Nadelen DOOH

 1. Mensen bewegen meestal snel langs een DOOH-scherm. Vandaar is DOOH een vluchtig medium, mensen zien je uiting maar kort.
 2. DOOH-schermen staan vooral in en rondom de grotere steden. Er is dus nog geen landelijke dekking. Wanneer je echt alle Nederlanders wilt bereiken is DOOH nu nog niet het meest geschikt.

E-learning Massamedia voor Webshops

Hoe zet je deze massamedia succesvol in? En hoe kun je het integreren in je bestaande mediamix? Leer hier meer over in onze e-learning Massamedia voor Webshops. Wil je dus meer leren over massamedia, log dan in op ons platform.

 

Populaire berichten

Partners

 • Logo Thuiswinkel.org
 • Logo Koninklijke INretail
 • Logo Techniek Nederland
 • Logo Stichting Detailhandelsfonds