Inloggen

Verkopen via marktplaatsen; wat komt er allemaal bij kijken?

Emile Valkestijn, Chief Commercial Officer (CCO) bij 10xCrew en samen met Jorrit Steinz van ChannelEngine de expert van de e-learning Marktplaces, spreekt eigenlijk liever over platformeconomie als we hem vragen naar zijn visie op verkopen via marktplaatsen. De plek waar vraag en aanbod bij elkaar wordt gebracht is eerder benoemd als een van de vier megatrends in e-commerce. “Verkopen via marktplaatsen is niet de heilige graal, maar door COVID-19 heeft het wel in een versneld tempo meer prioriteit gekregen.”

“Het uiteindelijke doel voor merken en fabrikanten is eigenlijk zoveel mogelijk consumenten te bereiken en een duurzame relatie met ze op te bouwen. Het is nu eenmaal een feit dat je consument – en daardoor ook je vraag – verschoven is van offline naar online. Dit geldt zeker ook voor retailers. De tijd dat de consument zich alleen in een winkel oriënteerde, ligt al een tijdje achter ons. Je wilt gewoon zijn waar je klant is, dan voeg je waarde toe. Hier dien je als retailer op in te springen en het aanwezig zijn op marktplaatsen is dan een logische stap.

De Fashion industrie bijvoorbeeld, is snel begonnen met verkopen via een eigen webshop, heeft een eigen infrastructuur opgebouwd en koppelt deze aan platformen als Zalando. Ook merken in Beauty & Health en Home & Living maken steeds vaker een transitie richting verkopen via marktplaatsen.

Waar die je rekening mee te houden als retailer?
Als je kijkt naar de ontwikkelingen, dan zijn er vier zaken waar je als retailer in de nabije toekomst rekening mee moet houden:

1. Grote spelers worden groter
Het beste voorbeeld is bol.com. Ze zijn al de grootste en groeien ook nog het hardst. Mijn verwachting is dat straks in de Benelux, bol.com en Amazon als nummer 1 en 2 steeds verder afstand zullen nemen van de overige partijen in de Twinkle 100.

2. Cross Border winkelen is in opmars
De consument maakt het niet uit waar die zijn product koopt. Als het aanbod vanuit buitenlandse partijen relevanter is, dan gaat die over de grens winkelen. Gelukkig beschikt Nederland over een vrij goed e-commercelandschap, maar in België zie je dit bijvoorbeeld al veel meer.

3. Veel sociale kanalen nemen rol aan van marktplaats
Mooie voorbeelden hiervan zijn Instagram en Pinterest. Deze sociale media maken al gebruik van een koopknop. Hierdoor zullen ze in de toekomst minder traffic doorsturen maar juist meer orders, waardoor ze beter in staat zijn klanten vast te houden op hun eigen platform.

4. Grote retailers bieden marktplaatsmodel aan
Retailers zullen ook gebruikmaken van de juiste software om een ‘ marketplace as a service’ aan te bieden en zodoende mee te liften op de platformeconomie. Blokker is hier vrij vroeg mee begonnen, maar ook Bidfood met Foodl is ermee gestart. Ik verwacht dat deze lijn zich voortzet en een aantal grote retailers gaat volgen, zoals Mediamarkt in Duitsland.

Investeer in de voorkant en haal de juiste kennis in huis
De beslissing om actief te worden op een marktplaats neem je niet zomaar. Je doel moet van tevoren duidelijk zijn en ook is het belangrijk dat het aansluit op je overall e-commercestrategie. Je webwinkel (technisch) koppelen aan een marktplaats is één ding, maar je product zichtbaar maken en ervoor zorgen dat de klant ook converteert, is een tweede. Investeer daarom ook in datagericht werken en het doen van zoekwoordenonderzoek. Kortom, een succesvolle verkoop op marktplaatsen realiseer je door het op elkaar aansluiten van alle schakels, van het kunnen leveren tot het genereren van zichtbaarheid op het platform.

Beschik je zelf niet over deze kennis, haal dan de juiste kennis in huis. Er komt echt meer bij kijken dan alleen even een account aanmaken en de omzet binnen laten stromen.”

Maak een vliegende start en volg de e-learning Marketplaces!
Ben je je aan het oriënteren op verkopen via marktplaatsen of wil je weten hoe je succesvoller kunt worden? Dan is de nieuwste gratis e-learning Marktplaces echt een aanrader! Je krijgt antwoord op alle basisvragen en een stappenplan aangereikt dat je helpt bij het bepalen van je doel tot technische integratie en vindbaarheid!

Over Emile Valkestijn
Emile is al ruim 15 jaar actief in e-commerce en de online wereld. Hij is zijn carrière gestart bij Planet Internet en van 2006 tot en met 2016 werkzaam geweest voor bol.com. Als CCO bij 10xCrew is hij nu verantwoordelijk voor commercie, marketing en partnerships richting enerzijds platformen zoals bol.com en Amazon en anderzijds technologiebedrijven. Hij helpt merken en fabrikanten om rechtstreeks naar de consument te gaan en zo een effectieve relatie met ze op te bouwen.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds