Inloggen

Vermijd deze 4 vormen van misleidende reclame!

Meer dan 40% van de klachten die bij de Reclame Code Commissie terechtkomt, gaat over misleiding. Dit kan variëren van misleiding over de voornaamste kenmerken van een product of dienst, de prijs, de beschikbaarheid van het product tot het ontbreken van informatie. Welke vormen van misleidende reclame moet je als webshop zien te voorkomen? Wij zetten de vier belangrijkste voor je op een rij!

  1. Van/voor prijs
    Zodra je een aanbieding voor een product voert in je webshop, dan moet de gecommuniceerde ‘van’-prijs ook daadwerkelijk gehanteerd geweest zijn in jouw webshop. Als richtlijn geldt dat de ‘van’-prijs niet langer dan drie maanden geleden moet zijn gehanteerd. Dit geldt overigens voor alle producten én voor alle verkoopkanalen. Doe je dat niet en verhoog je de van-prijs om de korting groter te laten lijken, dan is er sprake van misleiding.
    Een tip: Leg vast, bijvoorbeeld met een screenshot, dat de voor-prijs is gehanteerd op je website. Zo heb je altijd een klein dossier achter de hand.
  2. Voorraad informatie
    Wanneer je een actie voor een product voert in je webshop moet je ervoor zorgen dat er een redelijke voorraad producten aanwezig is in verhouding tot die aanbieding. Het aangeboden product moet in ieder geval aan het begin van de actie in een zekere mate verkrijgbaar zijn. Verder moet de voorraadinformatie kloppen en mag je niet “laatste exemplaar” communiceren als dat niet zo is.
  3. Adviesprijs
    Een adviesprijs is de prijs die de fabrikant of importeur van het product vaststelt en aanbeveelt. Er is sprake van misleiding zodra je een adviesprijs hanteert terwijl deze nooit door de fabrikant of importeur is vastgesteld. Daarbij vermeld je het er altijd bij wanneer een doorgestreepte prijs een adviesprijs is. Anders wordt een doorgestreepte prijs als een van/voor-prijs gezien.
  4. Claims zonder voorbehoud
    Het is misleidend om zonder voorbehoud bepaalde claims te doen, bijvoorbeeld de claim ‘Vandaag besteld, morgen geleverd’. Je kunt dit nou eenmaal niet altijd waarmaken. Daarmee is de claim in strijd met de Reclame Code. Het is verplicht om dergelijke claims altijd te voorzien van een voorbehoud. Dit kan in de vorm van een asterisk of ‘i’-tje bij de claim, zoals in onderstaand voorbeeld. In een toelichtende tekst kun je consumenten verder informeren. Je blijft als verkoper namelijk wel gewoon verantwoordelijk voor een tijdige levering binnen de door jou afgesproken levertermijn.

Een laatste tip: Het is verplicht dat alle kosten die een consument sowieso moet maken in de prijs verrekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan btw en recyclingsbijdrage, of in de reiswereld aan boekingskosten, standaardtoeslagen, de verplichte eindschoonmaak van een vakantiehuis of een verplicht lakenpakket.

In e-learning E-commerce Wet- en Regelgeving leer je om met je webshop compliant te zijn. Wil je zeker zijn dat je webshop compliant is? Sluit je aan bij een keurmerk zoals Thuiswinkel Waarborg. Een juridische check valt binnen de certificering.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds