Inloggen

Verschillende type infuencers

Influencer marketing is ontstaan uit de oudste vorm van marketing: mond-tot-mond reclame. Dit is niet alleen de oudste, maar ook direct de meest effectieve én geloofwaardige manier om je doelgroep te bereiken en een relatie op te bouwen. Influencers zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Zo is er een onderverdeling te maken op basis van het aantal volgers van de influencer en de mate van engagement.

Je krijgt dan vijf categorieën: nano, micro, meso, macro en mega. Hieronder leggen we je de verschillende type influencers uit.

  • Nano: Dit zijn meestal beginnende influencers met een bereik van 3k tot 10k volgers. Ze worden als zeer betrouwbaar gezien door hun volgers en hun boodschap en aanbevelingen dus ook.
  • Micro: deze influencers hebben een bereik van 10K tot 25K en hebben meestal een sterke band met hun volgers. Ze werken minder samen met merken dan de grotere influencers waardoor hun aanbevelingen betrouwbaarder overkomen en ze vaker als authentiek worden gezien.
  • Meso: deze influencers bevinden zich met 25k – 75k volgers in het midden.
  • Macro: zij hebben tussen de 75K en 200k volgers. Deze groep houdt zich fulltime bezig met het creëren van content. Sommige macro-influencers werken met een creatief team, anderen werken individueel en houden zelf het contact met hun volgers.
  • Mega: dit zijn influencers met 200k – 1 miljoen volgers. Deze influencers hebben een zeer groot bereik waardoor hun content veel aandacht krijgt.

Voordelen per type influencer

Nano- en micro-influencers zijn kostentechnisch interessant. Ze zijn actief in verschillende niches en zorgen voor een hoge engagement. Je kunt ze goed inzetten om producten voor dagelijks gebruik te promoten.

Meso, macro- en mega-influencers hebben een groter bereik. Omdat ze zoveel volgers hebben, worden ze gezien als autoriteit. Daardoor is hun invloed groter dan bij kleinere influencers. Een bijkomend voordeel is dat je van grotere influencers over het algemeen meer professionaliteit en een hogere productiewaarde van de content kunt verwachten.

LET OP: Houd er rekening mee dat de schaalverdeling per land anders is. In Amerika word je bijvoorbeeld pas bij meer dan 100.000 volgers als influencer gezien, terwijl je in Nederland dan al tot de grote influencers behoort. Ook ziet de schaalverdeling er per branche anders uit. Sommige branches, zoals fashion, beauty en interieur zijn al verder ontwikkeld. Hoe verder een branche ontwikkeld is, hoe groter de influencerbranche en hoe meer diversiteit in influencers er bestaat.

Wil je weten hoe je de verschillende type influencers inzet in een influencermarketingcampagne? In de nieuw e-learning Influencer marketing geven onze experts je de belangrijkste theorieën en praktische handvatten voor een succesvolle strategie. Daarna kan je zelf aan de slag om met influencermarketing betere resultaten voor je webshop of brand te behalen.

Volg de gratis e-learning

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds