Inloggen

Vijf tips om je brein scherp te houden tijdens de vakantie

Genieten van een vakantie, en zeker op een zonnige bestemming waarbij je veel luiert, kan je intelligentie verlagen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Zo stelt professor Siegfried Lehrl van de Friedrich-Alexander-Universiteit Erlangen-Nürnberg dat veertien dagen van complete rust genoeg kan genoeg zijn om je IQ met twintig punten te verlagen. Wil jij slimmer (dan je collega’s) terugkomen van vakantie? Lees dan de onderstaande vijf tips.

Volgens professor Lehrl zorgen zonnebaden en ontspannen ervoor dat de voorste delen van je hersenen krimpen. Door stil te zitten gaat er bovendien minder zuurstof naar je hersenen. Hierdoor gaan belangrijke delen van je zenuwcellen achteruit. Voeg daar vochtverlies door de hitte en de nodige zomerbiertjes aan toe en het volume van je hersencellen kan met 15% afnemen. Maar laat dit je niet afschrikken om uitgebreid van je vakantie te genieten, want je kunt hier wel wat aan doen:

1. Ga naar een onbekende bestemming

Reizen naar een nieuwe bestemming zet je werkgeheugen op scherp en stimuleert de groei van je hersenen. Het verkennen van een onbekende omgeving heeft hetzelfde effect als een nieuwe hobby oppakken, zoals zeilen, surfen of jetskiën.

2. Drink voldoende water

Hiermee houd je het vochtgehalte in je brein en het volume van de hersencellen op peil. Dus drink veel water tijdens je zonovergoten vakantie en verwen jezelf zo nu en dan eens met een lekkere spa rood met limoen & munt!

3. Goed kauwen

Het klinkt misschien vreemd, maar ook kauwgom kauwen heeft een positief effect op je brein. Het deel van de hersenstam dat ons alert houdt, wordt namelijk gestimuleerd door te kauwen. Gevolg: je kunt je beter concentreren en er stroomt ook meer bloed naar de hersenen. Maar doe het wel een beetje beschaafd en met dichte mond.

4. Uit je luie strandstoel

Met fysieke inspanning train je niet alleen je lichaam, maar ook je brein. Beweging zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen en een verbeterde bloedvoorziening in de hersenen. Dus: ga baantjes trekken, stadswandelingen maken, fietsen of tennissen.

5. Braintraining

Activeer je hersenen door op het strand stimulerende (woord)puzzels te doen of iets nieuws te leren. Voor dit laatste kun je bijvoorbeeld op je tablet een of meerdere e-learnings volgen. Thuiswinkel e-Academy heeft namelijk leuke e-learnings ontwikkeld waarin je e-commercekennis gratis wordt bijgespijkerd door experts op populaire vakgebieden als customer journey en conversieoptimalisatie. Via onze interactieve modules met video’s ben jij in 45 minuten weer helemaal up-to-date.

Registreer jezelf in 1 minuut en check onze gratis e-learnings.

Naar Mijn e-Academy

Natuurlijk is en blijft het heel belangrijk om in de zomer even tot rust te komen, zodat je na het reizen of campingverblijf er weer voor de volle 100% tegenaan kan. Vandaar ook ons zomercredo “Geniet en leer met mate”!

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds