Inloggen

Vijf zaken die je moet weten over het herroepingsrecht

Rechtszaal hamer

Het herroepingsrecht blijft voor veel webwinkeliers uitdagende wetgeving. Hoe zit het nu precies, wat zijn ieders rechten en plichten en bij wie ligt welk risico? Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, geeft vijf punten die webshopeigenaren, klantenservicemedewerkers en marketingmedewerkers moeten weten over het herroepingsrecht.

Herroepingsrecht geldt niet in fysieke winkels

Het herroepingsrecht geldt alleen als de verkoop op afstand (dus in je webshop) is gesloten. In een winkel van baksteen heeft de consument geen herroepingsrecht. Daar geldt het principe koop = koop. Alle voorwaarden die jij vanuit je fysieke winkel biedt in de vorm van ruilen of retourtermijn is dus een service en geen wettelijke verplichting.

Herroepingsrecht geldt niet voor zakelijke aankopen

Het herroepingsrecht geldt alleen voor consumenten*. In de toelichting op de Europese Richtlijn Consumentenbescherming is opgenomen dat zakelijke klanten (ook kleine zelfstandige) geen herroepingsrecht hebben.** Vermeld dit wel ook op je informatiepagina en in de retourvoorwaarden op je website. Als je op je informatiepagina schrijft dat alle klanten een bedenktermijn hebben, dan kan een zakelijke klant op basis hiervan ook rechten ontlenen.

Herroepingsrecht gaat in na ontvangst van de klant

Het herroepingsrecht begint te lopen nadat de klant (en dus niet de buurman of het afhaalpunt) het product in ontvangst heeft genomen.

Bewijslast ligt bij de consument

Het risico en de bewijslast voor de juiste en tijdige uitoefening van het herroepingsrecht ligt bij de klant. Als je een product niet retour ontvangt is het aan je klant om te bewijzen dat het wel in goede orde door jou is ontvangen.

Je moet je klanten goed informeren

Als je niet voldoet aan je informatieverplichtingen van het herroepingsrecht wordt de termijn van het herroepingsrecht verlengd naar twaalf maanden. Wij certificeren de leden van Thuiswinkel.org en kijken daarbij of zij voldoen aan de informatieverplichtingen rond het herroepingsrecht.

* Vermeld dit ook op je retourenpagina in je retourvoorwaarden.
** Reflexwerking wordt in de toelichting ook uitgesloten.

Meer weten?

Wil je meer weten over het herroepingsrecht of weten wat je moet doen als je een beschadigde retour hebt ontvangen? Leden kunnen in Mijn account nog veel meer juridische informatie vinden. Alle niet-leden kunnen meer informatie vinden in onze FAQ over het herroepingsrecht.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds