Inloggen

Volg deze 5 stappen voor succesvol verkopen via marktplaatsen

Veel consumenten starten inmiddels een zoekopdracht naar een product niet in de zoekmachine maar op een marktplaats. In dit veranderende e-commerce landschap moet je marktplaatsen zien als een kansrijk aanvullend kanaal in je verkoopstrategie. Steeds meer retailers en merkfabrikanten besluiten dan ook om (een deel van hun) productaanbod op marktplaatsen te ontsluiten. Wij zetten de 5 belangrijkste stappen voor verkopen via marktplaatsen voor je op een rij.

1. Bepaal de doelen voor jouw bedrijf voor marktplaatsen
Om te bepalen welk doel je wilt behalen met de verkoop via marketplaces, onderzoek je eerst wat de strategie en visie van het bedrijf zijn. Zorg dat de doelen hierop aansluiten. Mogelijke doelen die je als bedrijf kunt stellen voor het verkopen via marktplaatsen zijn:
• Awareness creeren
• Extra omzet genereren
• Realiseren van meer marge
• Vergroten van je afzetmarkt
• Opruimen van overstock

2. Bepaal welke landen relevant zijn voor jouw bedrijf en de gestelde doelen
Marketplaces zijn bij uitstek een kanaal waarmee je over de hele wereld kunt handelen. Als merk bekijk je in welke regio jouw merk op dit moment al bekend is. In die regio zul je waarschijnklijk succesvol kunnen verkopen. Als retailer bekijk je in welke regio je actief bent
of wil zijn. Hier ga je aan de slag met naam maken en verkopen via marktplaatsen.

Emile Valkestijn, expert van de e-learning Marketplaces, vertelt in onderstaande video hoe je internationaal je afzetmarkt vergroot met marktplaatsen.

3. Bepaal waar jouw bedrijf zich bevindt in het landschap van marktplaatsen
We onderscheiden 3 type marktplaatsen

Generieke marktplaatsen
De verkoop is niet gericht op één bepaalde productcategorie of een doelgroep. De marketplace fungeert daarmee als een online warenhuis. Generieke marketplaces kernmerken zich vaak door een hele hoge traffic. Een bekend voorbeeld in Nederland is bol.com.
Specifieke marktplaatsen
Op een specifieke marketplace wordt heel gericht verkocht in een bepaalde productcategorie, zoals fashion of interieur. Een voorbeeld in het foodsegment is Thuisbezorgd.
Gesloten marktplaatsen
Op gesloten marketplaatsen bepaalt een inkoopmanager of jij als seller wordt toegelaten tot het platform. Reden voor deze regulering is dat het platform een bepaald merkenbeleid hanteert, of een goede balans qua aanbod wil bereiken. Een bekend voorbeeld hiervan is Zalando.

4. Verkoop via de belangrijkste generieke marketplace in de gekozen landen
Het advies aan bijna alle merkfabrikanten en retailers is om in ieder geval te starten met de verkoop van de producten op de belangrijkste generieke marketplace(s) in het land waar je wil verkopen. Dit zijn vaak de marketplaces die verreweg de meeste bezoekers trekken en de meeste orders opleveren.

5. Vul dit eventueel aan met de verkoop via specifieke of gesloten marketplaces
Tot slot is het advies om te bepalen of het voor jouw bedrijf zinvol is om naast de verkoop via generieke marketplaces ook te verkopen via specifieke of gesloten marketplaces. Dit is bijvoorbeeld als je weet dat jouw doelgroep veel zoekopdrachten start op specifieke marketplaces. Bekijk hieronder welke specifieke en gesloten marketplaces het meest relevant zijn.

Alles weten hoe je succesvol wordt én blijft op marktplaatsen? Je leert het allemaal in onze (gratis) e-learning Marketplaces. Meld je aan!

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds