Inloggen

E-commercemagazijn: zo zorg je voor een optimale inrichting

E-commerceMagazijn

Naast de website, marketing en de klantenservice is je magazijn een van de belangrijkste pijlers van je webshop. Alles wat je via de verschillende kanalen belooft, moet het magazijn waarmaken. Hoe laat je een e-commercemagazijn productief en efficiënt draaien zodat het juiste pakketje, op het juiste moment, bij de juiste klant kunt leveren?

E-commercemagazijn: van belofte naar werkelijkheid

Waarom heb je eigenlijk een magazijn? De belangrijkste taak van je magazijn is om de beloften die je als webshop aan je klant doet, waar te maken. Het is belangrijk dat het magazijn goed weet wat de beloftes zijn die jij als webshop maakt, zodat het magazijn die beloftes kan waarmaken. Er zijn vijf beloftes die jij als magazijn moet waarmaken: het verzenden van het juiste product, naar de juiste locatie, op het juiste beloofde moment, in de juiste verpakking, met de juiste klantbeleving. 

Beloftes warehouse.png

De vier basisprincipes van een effectief magazijn

Een goed magazijn waarin beloften waargemaakt worden, is te herkennen aan vier punten. Stap je binnen in een magazijn, dan vallen je deze in de volgende volgorde op:

1. Opgeruimd

Als je het magazijn binnenstapt, ziet het er strak en georganiseerd uit. Denk hierbij aan rechte stellingen zonder uitstekende producten, duidelijke bordjes bij de gangpaden en een schone vloer.

2. Rustig

Het tweede dat opvalt in een magazijn dat goed loopt, is dat het er rustig is. Deze rust voel je als je langer stil staat in het magazijn. Mensen lopen rustig, weten waar alles ligt en er wordt rustig gepraat.

3. Zelfstandig

Kijk je verder naar waarom een magazijn rustig aanvoelt, dan kom je erachter dat iedereen zelfstandig werkt. Niemand hoeft op elkaar te wachten, er wordt nauwelijks overlegd en medewerkers weten wat ze moeten doen en waarom. Ze beschikken over de informatie die ze nodig hebben voor hun dagelijkse werk en hebben de autoriteit om zelfstandig beslissingen te nemen.

4. Weinig fouten

Dat er weinig fouten worden gemaakt in een magazijn, zie je niet in een oogopslag. Maar zodra je langer rondkijkt en doorvraagt, zie en merk je dat er in een goed magazijn minder fout gaat dan in een magazijn waar het onrustig is.

E-learning Warehousing

De vier genoemde basisprincipes zijn de ‘symptomen’ waaraan je een effectief magazijn kunt herkennen. Maar je kunt deze niet als doel stellen, want daar zijn ze te generiek voor. Wat kun je dan wel doen om tot een goed magazijn te komen waarin effectief gewerkt kan worden? Kom er achter door te starten met onze e-learning Warehousing.

Aan de slag

Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Log direct in op ons platform.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds