Inloggen

Een hype of een trend?

Wachten is geen optie in e-commerce en retail, want dit speelveld verandert snel. Innoveren is dus een must, maar op welke megatrend speel je in? Een belangrijk onderscheid is te maken in een hype en een trend. Beiden kunnen impactvol en belangrijk zijn, maar het is van cruciaal belang om te weten waarop je je aandacht en middelen moet richten.

Een hype

Een hype (ook wel een rage genoemd) is een relatief onzekere verandering en wordt snel populair maar is ook vluchtig. Ze worden gevolgd door veel mensen voor een korte tijd en vervagen meestal niet zo snel. Een hype is slechts een enkel item of merk en kan een soort gedrag, een dieet, speelgoed of kledingstijl zijn.

Hypes kunnen fungeren als een toegangspoort tot een nieuw publiek of een andere markt. Daarom hebben hypes ook waarde voor marketeers. Ze kunnen bijvoorbeeld tijdelijk gebruikt worden in de marketingstrategie.

Google Glass werd geïntroduceerd in 2014 en is een voorbeeld van een hype die met veel media-aandacht aangeprezen werd. Dit product is ontwikkeld om een trend te worden. Veel bedrijven kondigden aan om toepassingen te ontwikkelen voor Google Glass. Maar nadat het product toch niet zo goed ontvangen werd als gehoopt, is de productie gestopt. Daarom is Google Glass een hype gebleven.

Een trend

In tegenstelling tot de hype, is een trend niet tijdelijk en wordt de ontwikkeling gedreven door bepaalde behoeften in de markt of maatschappij. Een trend is een zekere ontwikkeling, die zich langzaam ontwikkelt en sterker wordt gedurende de ontwikkeling en omvat vaak volledige technologiegebieden.

Waar hypes relatief vluchtig zijn, leiden trends vaak tot blijvende veranderingen. Dit komt omdat het een zekere ontwikkeling is die langzaam ontwikkelt waardoor het denken van de consument en de koopbeslissing beïnvloed wordt. Daarnaast kunnen trends samenwerken met andere trends, wat zorgt voor een nog diepere en langdurigere impact.

Een goed voorbeeld van een trend is de blockchaintechnologie. Die bestaat al jaren en is alom geaccepteerd. De technologie wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals cryptocurrency.

Een trend & een hype

Een hype is dus het gebruik van elektrische fietsen door jongeren, het laten vliegen van je eigen drone, en het gebruik van de ChipKnip bij een betaling. En een trend is de deeleconomie, de circulaire economie en Internet of Things. Echter: een ontwikkeling hoeft niet óf een hype, óf een trend te zijn, maar kan ook allebei zijn. Trends kunnen gehypet worden en hypes kunnen ook een trend worden. Kijk maar naar de QR-code. Meer dan 10 jaar geleden was dit een enorme hype. Daarna hoorden we er lange tijd niets meer van, maar kwam sterker dan ooit tevoren terug. De QR-code is nu alom geaccepteerd en wordt overal gebruikt: de code is een trend geworden.

Er zijn dus verschillen in hypes en trends. Maar welke innovaties zet je in binnen jouw organisatie, en waaraan moeten ze voldoen zodat de consumenten deze adopteren? In onze e-learning Trends & Innovaties Interpreteren vertelt Kitty Koelemeijer (hoogleraar Marketing en Retailing aan Nyenrode Business Universiteit) je hier alles over.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds