Inloggen

Kitty Koelemeijer: “De consument zal alleen een innovatie omarmen als er een duidelijke verbetering mee gepaard gaat”

In de e-learning Introductie in Trends & Innovaties, heb je eerder kunnen leren over de genadeloze consument, de zes G’s en vier megatrends die groot gaan worden. Wij spraken Kitty Koelemeijer, Hoogleraar Marketing en Retailing aan Nyenrode Business Universiteit en topexpert van deel twee van deze e-learning: Trends & Innovaties Interpreteren, hoe je nu zelf als webwinkel kunt beslissen op welke trends en innovaties je inspeelt.  

Is er volgens jou verschil tussen een hype en een trend?

“Laat ik vooropstellen dat wanneer een nieuwe ontwikkeling zich voordoet, het lastig is verschil te zien tussen een trend en een hype. In het algemeen is een hype kortdurend en kenmerkt het zich door veel publiciteit, aandacht en het wekken van verwachtingen. Een trend daarentegen komt veelal langzaam op en blijft lang. En heeft vaak ook te maken met maatschappelijke en economische ontwikkelingen.

Vegan eten is hiervan een mooi voorbeeld. Het heeft heel lang geduurd voordat dit geadopteerd werd door een grote menigte. Pas nu merken we op grote schaal dat gezondheid een steeds belangrijkere rol speelt. Er is maatschappelijk veel aandacht voor gezond leven en het klimaat. Daarom wordt vegan eten nu door een groter publiek omarmd en is het een trend geworden.

Een ander voorbeeld van een trend is de QR-code. Het was eerst een publicitair middel ingezet door bijvoorbeeld grote bedrijven als Heineken. Nu hebben we allemaal smartphones, dus kunnen we er zelf ook echt iets mee.”

Hoe kun je erachter komen welke trends of innovaties relevant zijn om aandacht aan te geven?

“Mijn advies is om vooral te kijken of die innovaties iets in zich hebben dat potentieel heeft problemen op te lossen die tot voor kort moeilijk oplosbaar waren. Of dat ze bijvoorbeeld technologische oplossingen bieden die juist beter zijn dan bestaande oplossingen.

Het voordeel voor de gebruiker moet groot genoeg zijn om ermee te gaan werken. Anders stap je niet over omdat je het voordeel niet ziet of het de investering niet waard vindt.”

Hoe vertaal je deze trends en innovaties als webwinkel vervolgens door naar je organisatie?

“Om het goed door te vertalen, is in mijn ogen een aantal aspecten essentieel:

  • Kennis: als (r)etailer moet je allereerst goed op de hoogte zijn van wat er speelt. Vaak kom je pas met een innovatie in aanraking als je aanbieders krijgt die jou oplossingen bieden.
  • Voor welk doel doe je het: bedenk altijd goed wat jouw organisatie nodig heeft. Ga je met customer experience aan de slag of doe je het voor de operatie?
  • Timing: als je te snel bent met het doorvoeren van een innovatie, zit je in de kinderziektes. Als je te laat bent, mis je de slag om de klant met je concurrenten.

Tot slot is het van essentieel belang dat de directie de innovatie ook echt ondersteunt. Neem als voorbeeld de implementatie van marketing automation. Om dit te laten slagen moet de directie het uitdragen als onderdeel van de digitale strategie en er een duidelijke visie op hebben.”

Hoe kun je er zeker van zijn dat de consument deze trends en innovaties ook gaat omarmen?

“Consumenten maken altijd de afweging, wat brengt het op en hoeveel geld en moeite kost het om ermee te werken? Een trend is vaak ook een mindset, denk aan klimaat en gezondheid. Als de trend rijp is, komen er nieuwe (technologische) producten en diensten uit. Deze dienen makkelijk in gebruik te zijn en niet te veel te kosten. Het is als een puzzel die in elkaar moet passen. En wat ik al eerder zei; er moet een verbetering mee gepaard gaan. Anders bereik je alleen de innovators die kicken op alles wat nieuw is.”

Waarom moeten e-commerceprofessionals de e-learning Trends & Innovaties Interpreteren zeker volgen?

“Deze e-learning laat je zien wat er nodig is om innovaties te laten werken en ook dat je in staat bent het breder te trekken dan alleen de innovatie zelf. E-commerce professionals zitten dicht op (technologische) innovaties. Ze worden bestookt met informatie en aanbiedingen. Juist voor hen is het belangrijk om het grotere geheel te zien en besef te krijgen van het adoptieproces.”

Volg onze nieuwste e-learning Trends & Innovaties Interpreteren!

Over Kitty Koelemeijer

Kitty Koelemeijer is hoogleraar Marketing en Retailing aan Nyenrode Business Universiteit. In de afgelopen tien jaar heeft zij hier toezichthoudende functies aan toegevoegd en geïnvesteerd in startende technologiebedrijven.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds