Inloggen

Supply chain management: Wat is een e-supply chain?

E-supply Chain

De supply chain heeft direct invloed op de winkelervaring van je klanten, in de breedste zin van het woord. Een goed overzicht van de supply chain is daardoor relevant voor elke medewerker van een webshop: zowel marketeers, servicemedewerkers, salesmedewerkers als logistiek medewerkers. Kennis van de supply chain helpt je om bedrijfsprocessen en de beleving van je klanten te verbeteren. Maar wat is een e-supply chain eigenlijk?

Wat is een e-supply chain?

De supply chain omvat alle partijen (schakels) die direct of indirect betrokken zijn bij het vervullen van de vraag van de consument (Bron: Chopra & Meindl, 2016), zoals de retailer, distributeur/vervoerder, fabrikant/producent en leverancier.

De verschillende schakels in de keten hebben ieder een eigen specifieke functie, met als doel om waarde toe te voegen voor de consument. Die functie kan expliciet of impliciet zijn. Een voorbeeld van een expliciete functie is het ontwikkelen van een compleet eindproduct dat past bij de behoefte van de klant. Bij een impliciete functie kun je denken aan het lokaal opslaan van producten om sneller te kunnen leveren aan de consument.

E-supply chain: stromen tussen diverse schakels

Bij een supply chain denk je misschien in eerste instantie alleen aan een product dat van de ene schakel naar de andere schakel doorstroomt. Maar de supply chain bestaat uit drie typen stromen.

1. Goederenstromen

De goederenstromen zijn de letterlijke stromen van de producten van A naar B.

2. Informatiestromen

De informatiestromen omvatten alle regelmatige, wederkerige en operationele informatiestromen die lopen tussen verschillende schakels, om het functioneren van de keten te verbeteren. Denk hierbij aan voorraadinformatie en informatie over vraagvoorspellingen van de retailer, informatie over aanbiedingen en acties, en productinformatie.

3. Geldstomen

Dit zijn alle financiële stromen tussen alle betrokken partijen. Denk aan geldstromen die primair gerelateerd zijn aan het product, maar ook aan overige diensten waar organisaties voor moeten betalen, zoals een productdisplay in een winkel.

E-learning Introductie in e-Supply Chain Management

Ben je geïnteresseerd geraakt, en wil je meer leren over de e-supply chain? Start dan vandaag nog met onze e-learning Introductie in e-Supply Chain Management en leer in een uurtje alles wat je moet weten voor dat je zelf aan de slag gaat!

Aan de slag

Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Log direct in op ons platform.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds